fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Hitta din triathlondistans!

Det finns flera distanser inom triathlon och det är inte ovanligt att man ger sig på en Ironmandistans (3800 m-180 km-42 km) som en utmaning. En del testar en 70.3 (HalvIronman), exempelvis den i Vansbro. Detta är långdistans och skiljer sig mycket i både träning och tävlingsupplägg mot den korta distansen.

Många hör om Stockholmstävlingen, Vattenfall World Triathlon, som har både olympisk (1500 m-40 km-10 km) och sprintdistans (750 m-20 km-5 km) utan ”drafting”. Drafting betyder att man får cykla i klunga, det gör man på ITU (Internationella Triathlon Unionens) tävlingar.

Blogg

I motion har man icke-drafting, man skall alltså hålla lucka mellan varandra under cykelmomentet. Tävlingen i Stockholm arrangeras samtidigt som en VM-deltävling i triathlon. Det kan vara en väldigt rolig upplevelse att se världseliten på plats och samtidigt prova sporten.

Vansbro Triathlon

Jag tänkte skriva lite för er som faktiskt vill testa att tävla lite mer seriöst och på kortdistans. Kortdistans innefattar sprintdistans och olympiskdistans. I Sverige har vi en cup med fyra deltävlingar, Danske Invest Triathlon Series, som jag tycker är ett perfekt sätt att komma i kontakt med sporten. Skillnaden att köra motion och tävlingsklass är att det går lite snabbare i delmomenten och att vi cyklar i ”klunga”. Det är annorlunda mot att köra motion då man kan ha en tempocykel och mer koncentrera sig på sitt egna lopp. När vi kör kort så är man sällan ensam och man kan lätt bli lite stressad- vilket är en del av tävlingen.

Danske Invest Triathlon Series har följande städer och datum:
Uppsala 18-19 juni, detta är även sprint-SM och stafett-SM. I ett lag kör två tjejer och två killar.
Gävle 17 juli, distansen är olympisk
Umeå 23-24 juli och är SM på Olympisk distan
Malmö 6-7 augusti, detta är även en Europacup, första i Sverige!!!

Mer info hittar ni här.

P.S. SM i triathlon går kanske som bekant i Vansbro 2 juli!

Vansbrosimningen

[wp-svg-icons icon=”twitter-3″ wrap=”i”]