fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Fredriks bästa tips till dig som ska simma Vansbrosimningen

”Man är ju ingen fisk direkt”. Det var två år sen jag gick min första crawlkurs, och orden kom från en besvärad herre som precis som jag kämpade med att få ordning på andningen. Nä, några fiskar blev vi aldrig. Men det som kändes helt omöjligt i början gick snabbt att få kläm på. Idag har jag kört några triathlonlopp och ska precis avsluta min Svensk Klassiker-satsning.

Vansbrosimningen är utan tvekan det bästa minnet hittills av Klassikerloppen, och detta trots att just min startgrupp blev historisk – på ett dåligt sätt. Regnet öste ner och blixtarna slog ner till höger och vänster om vartannat. Min startgrupp hade hållit värmen i den organiserade uppvärmningen, och det var 90 sekunder kvar till start. Trodde vi. Plötsligt tystnade musiken, och en speakerröst ekade över folkmassan… Blixtrarna slog ner för nära, och det innebar därför en för hög risk att hoppa i vattnet. Vår startgrupp blev den första i Vansbrosimningens historia som inte fått starta på utsatt tid av säkerhetsskäl.

Det fanns inte mycket annat att göra än att stå kvar och hoppa och vifta med armarna för att hålla värmen i det iskalla regnet. Det blev en lång uppvärmning! Efter ca 30 minuter hade det slutat åska och vi fick nu äntligen chansen att hoppa i.

Precis som väntat var det trångt i starten, men med några triatlonlopp i ryggen har jag lyckats vänja mig med stöket. Några hundra meter ner blev det lättare då vi som körde crawl hunnit förbi de som bröstsimmade, och de som var riktigt snabba hade hunnit dra iväg.

Under resten av loppet gick tiden väldigt fort! Underbart med hurrande publik längs sidorna, och riktigt härligt att se en bit av Vansbro från vattnet.

Solen tittade fram, och det var en riktigt glad Fredrik som gick i mål.

 

 

Jag rekommenderar alla att simma Vansbrosimningen. Man behöver inte lära sig crawl om man inte vill – väldigt många kör vanligt bröstsim. Man behöver inte vara snabb eller duktig. Ryck tag i ett syskon, en kompis eller din partner och kör bara!

För att få ut mer av loppet och få till en riktigt bra upplevelse så har jag några tips att dela med mig av. Har du också kört Vansbrosimningen och har några andra tips får du gärna skriva en kommentar!

12 mån innan start: Överväg att ta en crawlkurs

Crawl är den mest effektiva simstilen då det för kroppen genom vattnet i hög hastighet med minimal ansträngning, jämfört med andra simsätt. Om du inte kan crawla sen tidigare så kan det vara värt att lära sig det. Det är inte så svårt som man kan tro, och det går att få en hyfsad grund genom en eller ett par crawlkurser under några veckor.

Om du redan är en invigd crawlsimmare kan det också vara värt att finslipa tekniken. Det finns kurser för avancerade utövare, och jag själv gick en filmanalyskurs några månader innan Vansbrosimningen. Väldigt givande att få se sig själv simma med alla fel och brister – förlåt, utvecklingspotential! 🙂

12 mån innan start: Leta upp ett bra träningsprogram

Att ta sig iväg och träna är mycket, mycket lättare om du har tydliga mål och ett träningsprogram som passar dina förutsättningar och din ambitionsnivå. Tänk också på att variera din simträning med funktionell styrketräning och konditionsträning. Det finns massor av bra träningsprogram för sånt på nätet. Är du osäker, kräsen eller har fått lönehöjning; Ta hjälp av en PT/coach.

6-12 mån innan start: Investera i rätt utrustning

Innan du hoppar i vattnet behöver du ha bra utrustning. Och för guds skull: Köp inte nya grejer dagarna innan! Köp allt några månader innan så att du hinner testa allt ordentligt och känner dig bekväm. Här är inköpslistan:

  • Våtdräkt som sitter bra – Se till att den inte sitter för slappt runt axlarna eller andra ställen. Gå in i en butik, be om hjälp, och prova ett par olika modeller och storlekar. Är priserna orimliga kan du köpa den utprovade modellen på nätet.
  • Simmössa – Jag vet, du får en simmössa av Vansbrosimningen som är obligatorisk att använda. Men, inget hindrar dig från att ha din egen simmössa under, och på så vis isolera bättre från kylan.
  • Simglasögon – Självklart om du kör crawl. Men simglasögon kan också vara skönt att ha för bröstsimmare för att slippa stänk och stark sol i ögonen.
  • Tips: Öronproppar – Om du är hyfsat ny på crawl är yrsel ett vanligt problem. Ett superknep som kan hjälpa mycket är att ha öronproppar. Då hålls hörselgångarna varmare, och öronen påverkar som bekant just balanssinnet mycket.
  • Tips: Sportklocka – ”Hur långt är det kvar?”, ”Håller jag mitt tempo?”. Med en sportklocka får du svaren direkt.

6-12 mån innan start: Fixa boende

Om du inte bor i krokarna kring Vansbro så behöver du bo någonstans över tävlingshelgen. Fixa detta i god tid så slipper du stress och ovisshet. Personligen lyckades jag inte få tag i något hotellrum eller vandrarhem, utan bokade campingplats för tält med toppenläge till både start och mål. Har man inget tält sen tidigare så finns det test av tält lite överallt på nätet.

Dagarna innan start: Var beredd på alla väder

Kanske är du en solskenssimmare, eller bara har kört i bassäng. Well, öppet vatten-simning i skitväder är en annan femma. Tänk så här: Vi bor i Sverige. Vi har typ en bra dag per år. Deal with it.

Morgonen på tävlingsdagen: Känn på vattnet

Simma en kort stund på förmiddagen, i god tid innan start. Vattnet vid starten är förbehållen tävlande, men ett par hundra meter efter mållinjen finns ett lugnt område där du kan köra en stund på morgonen.

20-30 min innan start: Värm upp ordentligt

Även om du frestas att bara hoppa i vattnet och börja simma i full fart gör en bra uppvärmning så att du presterar bättre. Genom att värma upp ordentligt kan du få bättre rörelse under simningen, öka blodflödet till musklerna, och vara bättre förberedd mentalt inför ett tungt pass. Vansbrosimningen har en organiserad uppvärmning precis innan start. Fuska inte med den, den är bra! Kör gärna även några minuter själv innan den organiserade börjar.

Starten: Behåll lugnet

Simstarter är stökiga då det blir trångt och folk har bråttom. Ha tålamod i början, och fokusera på din hållning. Att simma med dålig hållning gör att du arbetar hårdare och blir trött snabbare. Gå in i din egen bubbla och låt inte stöket runt omkring störa dig och din rytm.

Under loppet: Navigera lagom

Om du simmar crawl och har begränsad erfarenhet av öppet vatten-simning är ledorden: Navigera Lagom. Håll koll framåt för att hålla en så rak kurs som möjligt. På så sätt minskar du risken att sicksacka fram och tappa energi. MEN: Var uppmärksam på att kostnaden för att lyfta huvudet och navigera är att höften sjunker och du förlorar effektivitet. Titta inte upp mer än nödvändigt. Max vart sjätte simtag är ett bra riktvärde.

Under loppet: Ha kul och NJUT!

Passa på att njuta av känslan att du nu simmar det där loppet som du tränat så hårt inför. Njut av de hurrande människorna längs strandkanten och om du får fint väder; le lite extra och tänk att du slipper blixtrar och ösregn som jag fick!

Lycka till nu!

Om skribenten:
Fredrik Lyreskog är en Ironman-triathlet, ultra-marathonlöpare, och en Svensk Klassiker-nötare. När han inte irrar runt i skogen med mjölksyra eller sväljer klorvatten, så försöker han att hjälpa andra att nå sina träningsmål med sin webbtjänst Wolber.se.

Follow my blog with Bloglovin