Frågor och svar

Frågor och svar

Vanliga frågor

Oavsett om du har deltagit flera gånger eller om det är din första gång, vill vi att du ska få en trevlig upplevelse av våra lopp. Läs gärna våra råd inför ditt deltagande. Vi har samlat några av de vanligaste frågorna nedan.

Se till att ha en bra grundkondition.

Träna i öppet vatten innan du deltar i något av simlopTips!pen.

Ska du simma med våtdräkt? Se till att prova våtdräkten i god tid innan så att du känner att den sitter bra.

Åk i god tid hemifrån. På plats i Vansbro – följ funktionärernas anvisningar för parkering.

Hämta ditt deltagarkuvert på arenan (målområdet) senast en timme före din start.

Mer: Så går loppet till


Om anmälan

Hur anmäler jag mig?

Du behöver inte förregistrera dig, utan gör din anmälan till något av Vansbrosimningens lopp direkt via onlineanmälan (OBS! anmälan till Vansbro Triathlon via Svenska Triathlonförbundet). Välj ”anmäl deltagare” och fyll i uppgifter som efterfrågas. Anmälan öppnar 1 oktober.

Anmälan & anmälan steg-för-steg

Är jag anmäld?

Du kan se status för din anmälan på Mina Sidor, som är din profilsida. Inloggningsuppgifter till Mina Sidor skickas inom tio dagar efter att anmälan är gjord.

Hur gör jag för att seeda mig?

Seedning av deltagare görs till Vansbrosimningen 3000 meter startgrupp 1-6, Vansbro Halvsim 1500 meter startgrupp 1-2 och Vansbro Tjejsim 1000 meter startgrupp 1-2. Bästa tiden från respektive lopp de tre senaste åren är meriterande för att bli placerad i rätt startgrupp. Har du inte simmat tidigare eller vill seeda upp dig har möjlighet att ange tävlingsresultat från godkänt seedningslopp.

Seedning

När får jag mitt startbevis?

Startbeviset finns på Mina Sidor från mitten av juni. Startbeviset tar du med för en snabb hantering när du hämtar deltagarkuvert i Vansbro (legitimation går bra i annat fall). Deltagarkuvertet innehåller din nummerlapp (badmössa), armband med tidtagningschip, klädpåse och matbiljett.

Före loppet

Vad är det för åldersgräns i loppen?

 • Åldersgräns för Vansbrosimningen, Vansbro Halvsim, Vansbro Tjejsim, Vansbro Ungdomssim
  och Vansbro Kortsim är från det år du fyller 10 år.
 • Åldersgräns för Vansbro Swimrun är från det år du fyller 15 år i partävling och 10 (sträcka 3, 4 och 5) och 15 år (sträcka 1,2 och 6) i stafetten.
 • Åldersgräns för motionsloppet på cykel, Vansbro Bianchi är från det år du fyller 15 år.
 • Barn 6-9 år kan delta i Lilla Vansbrosimningen som simmas i tempererad bassäng 25/50 m.
 • Allt deltagande sker på egen risk.

Kan simmare med funktionshinder delta?

Ja. Vänligen kontakta kansliet 0281-106 22 eller info@vansbrosimningen.se för mer information. I Vansbrosimningen (3000 m) finns en parasimklass för simmare med funktionshinder, dam- respektive herrklass. För en anmälan till klassen behöver du tillhöra en idrottsförening som är ansluten till Svenska Parasportförbundet och ha en giltig tävlingslicens. För parasimmare som inte tillhör någon förening eller behöver information om hur det fungerar med tävlingslicens, kontakta Svenska Parasportförbundets simkommitté: simning@shif.rf.se.

Vad kostar det?

Vi tillämpar en pristrappsmodell för anmälan i de flesta av våra lopp. Det betyder att deltagaravgiften blir förmånligare för dig som anmäler dig tidigt. Samtliga deltagare som genomför något av Vansbrosimningens lopp belönas med medalj. Läs mer om priser och brytdagar via länken nedan.

Deltagaravgifter

Hur gör jag överlåtelse av startbevis?

Om du är anmäld men inte kan delta, finns möjligheten att göra en överlåtelse av startbevis. Överlåtelseperioden är öppen från 1 maj 2017 till tävlingsdagen. På Mina sidor kan du skapa en överlåtelsekod som du sedan ger till köparen av din startplats. Koden ger köparen rätten att överta din start. Tänk på att det kan ta några dagar efter att anmälan är gjord tills din start syns under Mina Sidor.

Överlåtelse

Vilka tävlingsregler gäller?

Vansbrosimningens lopp i öppet vatten är indelade i motion- respektive elittävling. Samtliga deltagare blir ombedda att godkänna Vansbrosimningens tävlingsregler i samband med anmälan.

Tävlingsregler

Vad har jag för skydd/försäkring som deltagare?

Samtliga deltagare är genom arrangören försäkrade. Olycksfallsförsäkringen Startklar kan tecknas i samband med anmälan. Vid sjukdom eller skada som förhindrar deltagande återbetalas hela anmälningsavgiften om Startklar har tecknats. Startklar kan tecknas i samband med anmälan till Vansbrosimningen.
Du behöver kunna visa upp ett läkarintyg. I Startklar ingår också en olycksfallsförsäkring som gäller när du deltar och även under resan i Sverige till och från arrangemanget. Startklar kostar 155 kronor och gäller i samtliga svenska motions- och tävlingslopp under ett år från teckningsdatum. Startklar Plus har samma innehåll som Startklar, men du blir också olycksfallsförsäkrad när du tränar inför arrangemangen.

Startklar


Om ”Mina Sidor”?

Hur loggar jag in på ”Mina Sidor”?

Mina Sidor är din profilsida. Här kan du se dina tidigare resultat, skriva ut kvitto för anmälan, lägga till klubb, skriva ut diplom och ändra dina adressuppgifter med mera.

Mina Sidor

Hur byter jag lösenord ”Mina Sidor”?

Hur får jag nytt lösenord?

Har du tappat bort eller glömt ditt lösenord? Gå till Mina Sidor via länken nedan och välj ”glömt ditt kundnummer/lösenord?”. Följ instruktionerna.

Mina Sidor


Om loppen

Hur många får delta?

 • Vansbrosimningen, 3000 meter är öppen för 9000 deltagare. Sedan 2014 finns Vansbro Öppen Älv (3000 m) som alternativ till lördagens huvudlopp. I Öppen Älv sker starten under en timme. Du väljer själv när du vill starta. Öppen Älv ingår även i En Svensk Klassiker.
 • Vansbro Halvsim 1800 deltagare
 • Vansbro Tjejsim 3800 deltagare
 • Vansbro Triathlon 1500 deltagare
 • Vansbro Swimrun 100 par, 50 stafettlag
 • Vansbro Bianchi 120, 1500 deltagare

Öppet vatten

Vansbrosimningen och Vansbro Öppen Älv

Båda loppen är 3000 meter och simmas medströms i Vanån (2000 m) och motströms i Västerdalälven (1000 m). Mest medström är det närmast länsen (banmarkeringen) och minst motström närmast bryggorna den sista kilometern in mot mål.

VansbrosimningenVansbro Öppen Älv

Vansbro Halvsim

Loppet är 1500 m långt och simmas medströms i Vanån (500 m) och motströms i Västerdalälven (1000 m). Mest medström är det närmast länsen (banmarkeringen) och minst motström närmast bryggorna den sista kilometern in mot mål.

Vansbro Halvsim

Vansbro Tjejsim, Vansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim

Loppen är 1000 m och simmas motströms i Västerdalälven. Det är mindre strömt nära bryggorna längs älvkanten.

Vansbro TjejsimVansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim

Vilken temperatur brukar det vara i vattnet?

Det brukar vara +16-22 grader i början på juli. Vanån är ofta några grader varmare än Västerdalälven.
Vi rekommenderar att simma med våtdräkt. Aktuell luft- och vattentemperatur visas överst på vår hemsida.

Hur strömt är det?

Det är svårt att ge ett generellt svar hur strömt det är i ån/älven eftersom det varierar. I Vanån är det medströms och i Västerdalälven är det motströms. Mest medström är det närmast länsen (banmarkeringen) i Vanåns. Minst motström är det närmast älvkanten och bryggorna i Västerdalälven.

Finns det maxtider?

Nej, loppen i öppet vatten har inte maxtider. Däremot kan du som deltagare plockas av banan om säkerhetspersonal eller tävlingsläkaren bedömer att du är i för dåligt skick för att fortsätta.

Vad händer om jag inte klarar att simma hela sträckan?

Det finns flera upptagningsplatser med funktionärer utmed hela banan på bryggor, stå-upp-brädor och i båtar.
Det är tillåtet att stanna till vid bryggorna och vila sig. Tveka inte att ta kontakt med funktionärerna – de finns där för din skull!

Under loppet

Triathlon

Vansbro Triathlon

Vansbro Triathlon är en medeldistanstävling (halv Ironman), med 1,9 km simning, 90 km cykel och 21,1 km löpning. Start, växlingar och målgång sker på Vansbrosimningens tävlingsarena.

Vansbro Triathlon

Vilka tävlingar finns?

Det finnas två tävlingar, SM- och motionsklass. Utöver det erbjuder vi de klubbar som är intresserade att genomföra sitt klubbmästerskap under Vansbro Triathlon.

Finns det åldersklasser?

Ja och nej. SM genomförs med en seniorklass för dam/herr och därefter åldersklasser. Motionsklassen har ej åldersklasser.

Hur går starten till?

Starttid för seniorklassen är klockan 11.30. Det är gemensam start för seniorklassen, därefter skickas åldersklasserna enligt sjävseedningsmodellen på land. Motionsklassen startar cirka 13.00 enligt samma princip.

Swimrun

Vansbro Swimrun

Vansbro Swimrun genomförs i en partävling (två tävlande) eller stafettlag (max sex tävlande). Totalt mäter distansen 18,1 km fördelat på tre sträckor med löpning 15,1 km och tre sträckor simning totalt 3 km. Löpningen är förlagd i varierad terräng, från myrmark till grus och asfalt. Simsträckorna är i Vansbrosimningens 3-kilometersbana. De två första simsträckorna simmas medströms och den avslutande sträckan simmas motströms.

Vilken utrustning är tillåten?

Obligatorisk utrustning tillhandahålls av Vansbrosimningen, som nummerlapp/väst, badmössa för de som simmar, en Restube (säkerhetsboj) lånas ut till de som simmar och en tidtagningsbricka per lag. Alla deltagare måste medföra sin utrustning från start till mål. Övrig tillåten utrustning på simsträckor är simpaddlar och våtdräkt. Det är inte tillåtet med simfenor och flythjälpmedel (större 50 x 30 cm). Rekommenderad utrustning är kläder som är anpassade för löpning och simglasögon för simningen. Våtdräkt rekommenderas vid vattentemperatur under +16 grader.

Vad är det för åldersgräns?

Åldersgräns för Vansbro Swimrun är från det år du fyller 15 år i partävling och 10 år (sträcka 3, 4 och 5) och 15 år (sträcka 1,2 och 6) i stafetten.

Finns det en maxtid?

Ja, maxtiden för Vansbro Swimrun är 4,5 timmar. Målet stänger 20.00.p>

Cykel

Vansbro Bianchi 120

Vansbro Bianchi 120 startades 2013 och cyklas på landsväg i omväxlande terräng varvat med bländande vyer. 


Om sjukdom/skada

Jag har blivit sjuk/skadad. Får jag anmälningsavgiften tillbaka?

Ja, om du har tecknat olycksfallsförsäkringen Startklar och har ett läkarintyg att uppvisa. Läs mer hur du anmäler olycksfallsskada till Folksam via länken nedan.

Startklar

Jag brukar få kramp när jag simmar, hur kan jag förebygga det?

Se till att vara ordentligt uppvärmd före start. Muskelkramp kan förebyggas genom att sträcka ut musklerna både före och efter träningen. Om du får kramp under simningen, tveka inte att ta hjälp av våra funktionärer utmed banan.

Så går loppet till


Om boende

Var kan jag bo?

Visit Södra Dalarna erbjuder olika bokningsbara boendealternativ i Vansbro med omnejd. Allt från hotell, stugor, vandrarhem till camping, privatuthyrning och enklare övernattning i skolmiljö finns bokningsbara.

Boka boende

Kontaktuppgifter till Visit Södra Dalarna

Visit Södra Dalarna är ett destinationsutvecklingsbolag som arbetar för att stärka och sälja in besöksnäringen i Falun, Borlänge, Gagnef, Vansbro, Ludvika, Smedjebacken och Säter.

Kontakta Vansbro turistbyrå


Om utrustning

Får jag använda våtdräkt?

Det är tillåtet att använda våtdräkt. Att simma med eller utan våtdräkt är en individuell fråga, vår rekommendation är att använda våtdräkt under vattentemperatur +22 grader.

Vad för slags våtdräkt ska jag använda?

Det allra viktigaste att tänka på är att använda en våtdräkt som passar just dig. En våtdräkt ska sitta tätt mot kroppen för att inte ta in vatten. En dräkt som tar in vatten gör dig både tung och kall fortare. De flesta våtdräkter är gjorda i materialet neopren som hjälper till att hålla värmen bättre samtidigt som det ger extra flytförmåga. Tjockleken bör vara cirka 2 mm i ärmar och ben och cirka 3 mm över bröstet. Provsimma med dräkten innan du deltar i en tävling i öppet vatten. Observera att det finns dräkter särskilt anpassade för val av simsätt. Ett generellt tips är använda heldräkt om du simmar frisim och kort dräkt för bröstsim.

Utrustning

Var kan jag köpa våtdräkt?

Det finns våtdräkter till försäljning i de flesta välsorterade sportbutiker. Kvalitet och pris varierar, men runt 1000 kronor hittar du funktionella våtdräkter. Det viktigaste är att  våtdräkten passar dig, din ambition och förmåga – rådgör med fackkunnig personal om du är osäker på val av våtdräkt.  W-Dyk i Vansbro är en certifierad Vansbrosimnings butik med flerårig erfarenhet av våtdräktsförsäljning och uthyrning.

Var kan jag hyra våtdräkt?

Vid hyra av dräkt är det viktigt att uppge korrekt kroppsmått så att uthyraren kan ta fram en våtdräkt som passar dig.

 

W-dyk

W-Dyk är en lokal sim- och dykbutik i Vansbro, endast två minuter från Vansbrosimningens arena. W-Dyk är certifierad Vansbrosimnings butik och har lång erfarenhet av våtdräktsförsäljning och uthyrning, med ett brett sortiment inom öppet vatten-simning, triathlon, swimrun och dykning.

W-Dyk

Får jag simma med handskar, sockor och huva?

För simmare i motionstävlingen, det vill säga från och med startgrupp 3 i Vansbrosimningen, från startgrupp 2 i Vansbro Halvsim och Vansbro Tjejsim och för deltagare i Vansbro Öppen Älv, Vansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim är det tillåtet att använda handskar, sockor och huva så länge det inte är simhud mellan fingrar och tår. Vid användande av huva ska Vansbrosimningens badmössa (din nummerlapp) placeras utanpå. Observera att andra regler gäller för elittävling, där det inte är tillåtet att använda handskar, sockor eller huva i startgrupper 1-2 i Vansbrosimningen, startgrupp 1 i Vansbro Halvsim och startgrupp 1 i Vansbro Tjejsim.

Utrustning & tävlingsregler


Om oförutsedda händelser/force majeure

Vad händer om evenemanget blir inställt på grund av av oförutsedda eller extrema omständigheter?

Eftersom vår simarena finns i naturliga element, i å och älv, reserverar vi oss för eventuella ändringar av bansträckningen på grund av för låg vattentemperatur eller för hög vattenföring. Om loppen tvingas ställa in på grund av extraordinära omständigheter betalas 50 procent av startavgiften tillbaka. Om loppen kortas ned på grund av för låg vattentemperatur eller för hög vattenföring, meddelas detta på Vansbrosimningens webbplats vansbrosimningen.se och nyhetsbrev (var noga med att uppge korrekt kontaktinformation i samband med anmälan! Du kan alltid ändra din e-postadress på Mina Sidor).

Vilka gränser gäller för vattentemperatur?

Observera att gränserna för genomförande av ordinarie distanser är olika för motions- respektive elittävling.

Temperaturgränser för motionstävling

Temperaturgränser för genomförande av ordinarie distanser motionstävling

Distans Temp. minimum
3000 m14˚C
1 500 m13˚C
1 000 m12˚C
Inställt lopp Under 12˚C

Temperaturgränser för elittävling

Temperaturgränser för genomförande av ordinarie distanser elittävling

Distans Temp. minimum
3000 m13˚C
1 500 m13˚C
1 000 m12˚C
Inställt lopp Under 12˚C

Om simmaren inte önskar delta vid full distans under 14˚C, kan simmaren omplaceras i första startgrupp i motionstävlingen som genomförs med avkortad distans (startgrupp 3 i Vansbrosimningen).


Om En Svensk Klassiker

Vad är En Svensk Klassiker?

För att erövra En Svensk Klassiker ska följande lopp genomföras:

 • ett av skidloppen: Engelbrektsloppet, 60 km, alternativt Vasaloppet/Öppet Spår, 90 km
 • Vätternrundan på cykel, 300 km
 • Vansbrosimningen/ Vansbro Öppen Älv 3 km
 • Lidingöloppet, löpning, 30 km

När du genomfört de fyra loppen under en tolvmånadersperiod är du berättigad till En Svensk Klassikers diplom med ett unikt nummer. Du gör loppen i valfri ordningsföljd. Väljer du att göra En Svensk Klassiker på längre tid än ett år är du berättigad till Klassikermedaljen. Du anmäler dig till de olika loppen direkt via respektive arrangör. Det går även att göra en Halvklassiker och en Tjejklassiker.

En Svensk Klassiker (extern länk)

Hur registrerar jag min klassiker?

När du har slutfört de fyra momenten skidor, cykel, simning och löpning under en tolvmånadersperiod kan du registrera dig på En Svensk Klassikers hemsida samt beställa diplom, medalj med mera. Du väljer själv vilken ordning du vill genomföra loppen. Om du har genomfört de fyra momenten, under en längre period än ramen för tolv månader finns möjligheten att beställa en klassikermedalj.

Registrera en klassiker (extern länk)

Kan jag byta ut lopp i klassikern?

Nej, det är endast de lopp som ingår i En Svensk Klassiker/Halvklassikern/Tjejklassikern gäller. Du kan heller inte byta ut lopp mellan En Svensk Klassiker, Halvklassiker och Tjejklassiker. Om du planerar att till exempel göra en Halvklassiker kan du inte räkna in något av En Svensk Klassikers lopp med full distans eller tvärtom.

Vanliga frågor (extern länk)

Finns det klassikerplatser i Vansbrosimningen?

Anmälningsproceduren är densamma som för övriga deltagare och vi har ingen reserverad startgrupp för dig som är klassikerdeltagare. Däremot, om huvudloppet Vansbrosimningen blir fullt, har du som påbörjat din klassiker (minimikravet är ett resultat från Vätternrundan 2016) en garanterad startplats i Vansbro Öppen Älv som också ingår i En Svensk Klassiker.


Om kvarglömt/borttappat

Kvarglömt/borttappat

Kvarglömda och upphittade tillhörigheter återfinns mot beskrivning i tävlingsinformationen under simmarhelgen och på Vansbrosimningens kansli efter avslutat evenemang till och med den 20:e juli. Porto betalas av mottagaren. Kontakta oss på info@vansbrosimningen.se med ditt namn, startnummer och beskrivning på vad du saknar. Tillhörigheter som inte hämtats ut eller gjorts efterfrågan på t.om. 20:e juli skänks till välgörenhet.