fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Följ ”En skräpfri klassiker” med Anna-Karin!

I år vill Håll Sverige Rent tillsammans med sin ambassadör Anna-Karin S. Öjerskog inspirera till att genomföra en klassisk utmaning på ett hållbart vis, både när du tränar ensam i skogen och när du står på startlinjen i något av klassikerloppen.

Håll Sverige Rent arbetar för ett skräpfritt Sverige och sprider kunskap om allemansrätten genom kampanjen Var rädd om din arena. Loppen i En Svensk Klassiker är miljömärkta med Håll Sverige Rents märkning Miljömärkt Event och arbetar kontinuerligt med att minska sin miljöpåverkan.

En skräpfri klassiker

När Anna-Karin avslutade sin seglingskarriär startade hon eget företag. Det blev en stor omställning och hon jobbade för mycket, tappade styrka och energi, gick upp i vikt och sov dåligt. Vändningen kom när hon insåg att hon var tvungen att göra en rejäl förändring. Anna-Karin satte upp ett utmanande mål, att hon ska vara i sitt livs form fysiskt och mentalt när hon fyller 50 år och därefter behålla en aktiv livsstil. Att genomföra En Svensk Klassiker är ett sätt att nå det målet. Att klara En Svensk Klassiker under 24 timmar är ett annat. Följ Anna-Karins resa på Facebook, länk finns i slutet på på artikeln.

Hur är det att vara ambassadör för projektet?

 Det känns fantastiskt att få möjligheten att genomföra En Svensk Klassiker som ambassadör för Håll Sverige Rent! På så sätt blir mitt deltagande värdefullt på flera plan. Att använda naturen som sin arena för skidåkning, cykling, simning och löpning är en fantastisk möjlighet vi har i Sverige tack vare allemansrätten. Men med den friheten kommer också ett ansvar att inte störa och inte förstöra. Som ambassadör vill jag lyfta fram detta. Nedskräpning är något du och jag direkt kan påverka och göra något åt. Det är bara att låta bli. Detta budskap vill jag sprida genom kampanjen ”En skräpfri klassiker” på Facebook.

Vad ser du som den största utmaningen under året?

Den största utmaningen är som för de allra flesta, att få tiden att räcka till för all träning som krävs för En svensk Klassiker. Jag har fått prioritera hårt och göra medvetna val och tränar idag ca fem gånger i veckan. Framförallt jobbar jag smartare och är kreativ kring att hitta träningstillfällen. Träningskläderna är alltid med på resorna, jag kör ofta ”90-gradaren” i vänthallar och stretching i matkön. Mitt bästa träningstips är att se möjligheter istället för hinder.

Du har seglat på vatten, men hur är erfarenheten av simning i öppet vatten?

Vattnet är mitt sanna element genom seglingen, men jag är riktigt kass på att simma och jag har ingen som helst erfarenhet av simning i öppet vatten förutom en provkväll i sprint triathlon! Då insåg jag att det jag har framför mig på Vansbrosimningen är någonting helt annat än tre kilometer i bassäng! Jag är stark och envis och det är ju en bra start. På träningen lägger jag tid på att få till en bra teknik. Att behålla detta även när man blir trött är också det jag fokuserar på under själva tävlingen förutom att jobba mentalt med positiva tankar. I simning får jag hjälp av Anders Svedberg. Han har tillhört landslaget i Marin 5-kamp, deltagit i Masters-SM och har den udda titeln ”VM i simning för sjömän”.

Tre tips för en hållbar klassiker:

1) Skräpa inte ner!

2) Komplettera gren-specifik träning med styrketräning.

3) Jobba med olika typer av mål som resultat-, prestations- och känslomål.


Namn: Anna-Karin S. Öjerskog
Ålder: 49 år
Bor: Lilla Edet
Familj: Man och två barn
Arbete: Föreläsare, moderator och ledarskapscoach
Främsta idrottsmerit: Världsmästare i segling.

Följ Anna-Karins resa på Facebook.