fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Ett grönare julbord

Om det är något som skrämmer mig så är det klimatförändringarna. Det är så frustrerande att höra politiker och andra personer med makt diskutera hur vi ska göra och om vi ska göra något. Jag blir stressad och rädd av att varje dag mötas av nya bilder på naturkatastrofer, korallrev som dör och isar som smälter.

Om det nu ska vara så svårt för makthavare att få tummen ur * så kan ju faktiskt vi andra göra så gott vi kan och en sak är att minska köttkonsumtionen. Jag har gått från att äta kött fem till sju dagar i veckan till att äta vegetariskt fyra till fem dagar i veckan. Egot i mig vill inte bli vegetarian för jag tycker om kött. Men jag intalar mig själv att det är bättre med fem vegodagar än fem köttdagar i veckan. Skulle alla minska sin köttkonsumtion på det viset blir det ju en enorm vinst för klimatet.

Som en liten hjälp på vägen kommer jag bjuda på tre gröna alternativ som du kan duka upp på julbordet eller testa någon annan dag under julen. Kikärtor som är en ingrediens i kikärtsbullarna (oväntat va?) är en proteinkälla precis som kött.

 

bild-1-dec

Senapsgriljerad blomkål med basilika, receptet hittar du här

bild-2-dec

Grönkålssallad med frukt och nötter, receptet hittar du här

bild-3

Kikärtsbullar med juliga smaker, receptet hittar du här

bild-4

Grönkålspesto att ha som dipp eller ”sås” till övrig mat, receptet hittar du här

 

Berätta, vad gör du för att vara snäll mot miljön?

 

Kram <3

Vansbrosimningen

[wp-svg-icons icon=”screen” wrap=”i”] [wp-svg-icons icon=”facebook-3″ wrap=”i”] [wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”]