fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

En vecka kvar till Vansbro Tjejsim

Om en vecka är det dags för Vansbro Tjejsim. Det populära loppet har i år över 3000 anmälda deltagare och avslutar simmarhelgen. Premiäråret 1992 lockade 150 anmälda men numera är det Sveriges största motionslopp i öppet vatten-simning för kvinnor och många brukar avsluta sin Tjejklassiker i just Vansbro.

Christina Pers från Rättvik är en glad motionär som har simmat alla tidigare upplagor av Vansbro Tjejsim:

– Oftast åker jag själv till Vansbro och laddar bilen med bra musik. Vansbro är toppen på att ordna simtävling och jag kommer tillbaka varje år, så länge man får ha hälsan. Inför förra tjejsimmet så laddade jag upp med en crawlkurs som Rättviks Simförening hade. Den var väldigt bra, jag fick en nytändning av att någon såg en och kunde visa på fel och brister, berättar Christina.

Vansbrosimningen

Christina Pers
Foto: Privat

Även Karin Glanshed har simmat alla de tidigare upplagorna:

– Mitt starkaste minne från Vansbro Tjejsim är från förra året. I början av maj drog jag av min vänstra hälsena och gick gipsad i sex veckor för att sedan få en ortos, stödstövel, i två veckor. Stöveln tog jag sedan helt bort onsdagen före simningen. Jag fick inte trampa ner foten helt vilket gjorde att jag tejpade foten hårt och hade kryckor hela vägen ner till vattnet. Själva simningen gick bra, crawlade hela vägen.

– Jag har alltid tyckt att simning är en kul och allsidig träning. Gick simskola för några år sedan och lärde mig frisim. Man kan lära sig nya saker oavsett ålder. Hela arrangemanget kring alla lopp i Vansbro genomförs proffsigt och säkert för alla deltagare, berättar Karin.

Som en erfaren Vansbrosimmare har du något råd till den som ska simma för första gången?

– De som simmar för första gången blir ofta överraskade av kylan vid starten och börjar ytandas. Ett tips jag har är att andas djupt och när andningen har blivit normal öka tempot i simningen. Känn också trygghet och säkerhet med funktionärer längs hela banan.

Vansbrosimningen

Karin Glanshed
Foto: Privat

Den snabbaste tiden innehas av danskan Mathilde Riis Sørensen, med 10:57 minuter från 2012. Förra årets vinnare Annie Thorén kommer tillbaka för att försöka försvara sin titel:

– Att vinna tjejsimmet förra året var väldigt stort för min del! Efter många andraplatser var det riktigt mäktigt att få vara först!, berättar Annie.

Vansbro Tjejsim är 1 000 meter långt och simmas motströms i Västerdalälven. Loppet är indelad i en elit- respektive motionstävling och publiken kan följa loppet från strandpromenaden eller via storbildsskärmen på målområdet.