fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

En tur runt banan: Vansbro Bianchi 120

10 dagar kvar idag till Vansbro Bianchi 120! Vansbro Bianchi 120:s bana kantas av bländande vyer. De tolv milen körs på landsväg genom växlande terräng och på rundan passeras byar, åkermark och skogsmiljö om vartannat.

10-15 km

På väg mot banans första kontroll i Nås, passeras Grånäs. Här finns flera vackra historiska byggnader. Först passeras skolmuséet och lite längre fram Dala-Järna Hembygdsgård, en populär anläggning året runt för marknader, utställningar, bröllop och andra högtidligheter. Närmare Nås finns Lisskvarnsgården med sina anrika timmerbyggnader från 1700-talet.

Vansbro Bianchi 120 banan

Västerdalälven.

20-30 km

Efter energipåfyllning i Nås, är det dags att cykla vidare mot Lindesnäs. Sträckan består mest av skog. Inte långt från banan finns fina avstickare, visserligen något cyklisterna inte har tid med, men en tur till sandstranden vid Närsjö badplats är värt ett besök en varm sommardag.

Vansbro Bianchi 120 banan

Närsjö badplats vid Bysjön.

40 km

En tredjedel av banan har avverkats när Lindesnäs. Ruinerna minner om gamla brukstider. Under 1800-talet var det ett av landets största järnbruk och området är idag fornminnesmärkt. Lindesnäs Herrgård är ett populärt utflyktsmål med flera evenemang året om. Kanske finns det tid över för ett stopp i herrgårdens glassbar med 24 sorter att välja mellan.

Vansbro Bianchi 120

Lindesnäs Herrgårds glassbar är värt ett besök.

50 km

Mellan Lindesnäs och Fredriksberg slingrar sig vägen fram och efter några kilometers åkning, i höjd med Frösaråsen, förändras landskapet. Frösaråsen ligger i Ludvika kommun och var från början en så kallad Finnby, efter att finländare kom till platsen under 1600-talet och började bruka marken. Området är särskilt intressant för florafantaster, kulturväxter växer fritt efter att betesmarkerna inte har använts på flera år.

Vansbro Bianchi 120 banan

60 km

Ungefär halvvägs in i loppet passeras naturreservatet Hån, vilket inte ska uppfattas som ett hån. Området består av karg mark, men är omgivet av grönskande lövskog med utsikt ned mot sjön Hån. Här finns det också spår av tidig bebyggelse från 1600-talet.

Vansbro Bianchi 120 banan

Hån är inget hån.

70-80 km

Framme i Fredriksberg är det dags att fylla på med energi vid den andra kontrollen. Den tidigare bruksorten är idag mest känd för åretruntanläggningen Säfsen, med bland annat utförs- och längdskidåkning på vintern och cykel och vandring på sommaren. Innan banan viker av mot Tyfors passeras Säfssjön. Tyfors är känt för krutfabriken som fanns här under andra världskriget låg och till viss del var byggd inne i berget. Det har bland annat omnämnts i TV-serien Hemliga Svenska Rum. Tyfors är sista byn utefter riksväg 245, efter det svänger banan ut på riksväg 26 som ska ta cyklisterna tillbaka till Vansbro. Det är efter den här vägen som två långa motlut väntar, den första backen väntar vid Kvarnberget. Efter rastplatsen i Kottjärn väntar nästa backe i Laxtjärn. Belöningen väntar på toppen vid den tredje och sista kontrollen.

90-110 km

Färden fortsätter genom finnmarksbyarna Kroktorp och Örskogen längs 26:an eller Inlandsvägen som den också kallas. Västerdalälven blir åter synlig strax före byn Eldforsen. Västerut tornar bergen upp sig. Efter den stora rastplatsen vid Härjån är det endast sex kilometer kvar till mål!

Vansbro Bianchi 120 banan

120 km

Mål! 120 kilometer är avklarade när cyklisterna når målet utanför Lokstallet i Vansbro.

Vansbro Bianchi 120 banan

Medaljer.

 

Se banprofil