fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

En oväntad kärlek till öppet vatten

Emma Igelström är en av Sveriges främsta simmare genom tiderna, hon är också en av grundarna till tjejträningsnätverket Girls Wellness Academy och aktuell i dokumentärserien ”En klassiker” som sänds i SVT. TV-serien spelades in under förra året och för Emma var det första bekantskapen med Vansbrosimningen. Det blev en oväntad kärlek till öppet vatten för en erfaren bassängsimmare.

Vad tänkte du när du blev tillfrågad att göra En Svensk Klassiker?

Jag har alltid velat prova att genomföra en klassiker och när jag fick frågan var svaret självklart ”ja”, då det blev en anledning att få tummen ur, menar Emma.

Emmas meritlista är imponerande med fyra VM-guld, ett VM-silver, tolv EM-guld, två EM-silver och tre EM-brons. Hon var den första kvinna i världen att simma under drömgränsen 30 sekunder (29.96) på 50 meter bröstsim.

Vad har du för erfarenheter av just öppet vatten-simning?

– Jag har simmat i Kalmar tidigare, men det var första gången med sådan kyla i förra årets Vansbrosimning. Det var ändå i Vansbro som jag hittade kärleken till öppet vatten-simningen. Jag fick njuta av simning igen!

Emma Igelström

Emma Igelström tillsammans med kranskullan Ellen Jansson och kransmasen Emil Danielson, 2014.

Som elitidrottare hade Emma alltid fokus på att vinna. Numera söker hon andra utmaningar och kan njuta av sin träning på ett annat sätt. Målet den här sommaren är att klara sin första IronMan – 3800 m simning, 180 km cykel och 42 km löpning.

Hur ser ditt upplägg ut inför din IronMan-debut?

Jag har tagit hjälp med ett träningsupplägg av Aktivitus, där jag får schema och coachning inför Kalmar IronMan. Det är superinspirerande och utmanande och jag har som mål att ta mig i mål. Det blir mycket fokus på cykel och löpning, berättar Emma.

Avslutningsvis, har du något tips råd till förstagångssimmare i Vansbrosimningen?

Var beredd på att det är mycket folk och trångt i starten när många vill iväg samtidigt. Träna gärna någon gång innan. Det är lätt att få panik första gången, det fick även jag som erfaren simmare. Och såklart, ha kul och njut! Vansbrosimningen är en fantastisk upplevelse. Jag kommer definitivt att köra igen!


”En klassiker” sänds i fem avsnitt, måndagar kl. 20.00 i SVT1/SVTplay.