fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Emma är redan en vinnare!

Emma Dalman skulle precis påbörja En Svensk Klassiker när hon blev sjuk i hjärtsvikt. Efter att ha genomgått en hjärttransplantation är siktet åter inställt på utmaningen klassikern.
– Jag vill göra klassikern för min egen skull och för att jag kan träna och leva precis som vanligt. Framför allt gör jag det för alla som fortfarande väntar på en transplantation. Jag vill ge dem kraft att orka vänta, för snart kommer deras chans. Jag vill inspirera de som går igenom en transplantation att börja träna, att våga leva aktivt!

Emma skulle precis påbörja En Svensk Klassiker 2012 när hon blev sjuk. Hon hann aldrig ställa upp i Vansbrosimningen som planerat. Det skulle ha varit hennes första lopp i klassikern, men hon stukade foten och tvingades avstå. Knappt en månad senare lades hon in akut med grav hjärtsvikt och ett hjärta som kunde stanna när som helst.

– Jag har troligen haft min hjärtsjukdom väldigt länge, kanske sedan jag föddes, men aldrig märkt något. Under våren 2012 blev jag allt sämre, det var en lunginflammation som skyndade på min dolda hjärtsvikt. Jag förstod ju ingenting, utan trodde att jag hade fått dålig kondition, att jag var lat och behövde träna mer. En vän till mig höll då på med klassikern och jag tänkte att jag skulle göra samma sak, att jag behövde ett rejält mål att träna inför, då skulle konditionen bli bättre!

Emma Dalman

Humöret på topp några dagar efter operationen.

Bara några månader efter diagnosen blev det tal om transplantation, eftersom inga mediciner hjälpte. Emma sattes upp på väntelistan. Det som höll igång henne under den tiden var drömmarna om allt hon ville göra sen. Klassikern stod högst upp på den listan. Emma fick ett nytt hjärta. Hon återupptog träningen inför en Svensk Klassiker knappt ett år efter transplantationen. Fast besluten att klara sitt mål. Och hon är på god väg. Både Vasaloppet och Vätternrundan är avklarade.

– Det känns helt otroligt! Nu känns det som att det värsta är över, de riktigt långa loppen är avklarade och jag känner mig oerhört taggad inför både Vansbro och Lidingöloppet. Nu börjar jag inse att jag faktiskt kommer att klara av klassikern, förutsatt att jag håller mig frisk och inte missar loppen p.g.a. sjukdom. Det är min största rädsla. Jag är väldigt försiktig av mig i nuläget. Jag tar knappt i hand längre och har med mig handsprit överallt. Medicinerna som behövs för att behålla mitt nya hjärta sänker mitt immunförsvar och med ett nedsatt immunförsvar har jag lättare för att bli sjuk.

Emmas läkare har inte några problem med att hon gör klassikern. De tycker snarare bara att det är roligt. Det enda som de har uttryckt oro inför är Lidingöloppet, då det innebär en stor ansträngning av hjärtat även om man inte är transplanterad. Men då det kommer sist lär Emma vara i bäst form, och hon har heller inte några ambitiösa tidsmål.

– Folk tycker jag är galen. Många var oroliga i början, att jag skulle göra något som äventyrar mitt nya hjärta. Mina vänner och min familj har sett mig som väldigt sjuk under en längre tid och jag tror inte att de trodde att det här skulle vara möjligt. Allteftersom träningen har gått framåt och att jag har klarat av Vasaloppet så blev det fler och fler positiva reaktioner. Nu får jag inte höra längre att jag är galen, nu säger de att jag är grym!

Med mindre än två veckor till Vansbrosimningen är det fullt fokus på simning. Emma får hjälp av sin simtränare, Kim Kessler.

Emma Dalman

Första teknikpasset med Kim avklarat.

– Jag kommer troligen att kombinera crawl och bröstsim under loppet, då jag inte har en aning om hur det är i Vansbro. Jag kommer säkert vilja ta det lite lugnt när det är fullt med andra som simmar och sparkar runt omkring och inte våga crawla hela vägen, funderar Emma.

Uppladdningen har störts av en förkylning, men Emma har ett grundligt program med både simning i bassäng och utomhus. Fokus är att blir uthållig och kunna simma länge, 90 minuter i sträck. Det är så länge som Emma räknar med att hennes lopp kommer att ta i Vansbro. Utomhuspassen är något kortare på 30-35 minuter, mest för att vänja kroppen vid att det är kallt och att övervinna rädslan för öppet vatten.

– Jag har gjort tre simpass i bassäng hittills, på drygt ca 1 600 m varje gång. Nu har jag fått en våtdräkt från 2XU, så imorgon blir första utomhuspasset. Jag kommer försöka simma varannan dag inför Vansbro, eftersom jag bara har drygt två veckor på mig. Tiden i loppet är oviktig. Egentligen har jag vunnit redan när jag står på startlinjen, att jag är där överhuvudtaget är vinst nog!


Om MOD

Emma Dalman jobbar till vardags för MOD – Mer Organdonation, med uppdraget bland annat att öka kunskap och förståelse för organdonationer gentemot allmänheten och sjukvården. På hemsidan www.merorgandonation.se kan du läsa mer om hur du blir donator, Digitalt Donationskort, samt sidan blidonator.se – vilket är den enda sidan i Sverige som tar upp alla sätt att ta ställning på.

Läs mer om Emma och projektet på bloggen Heartcore.