fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Domarutbildning och Sprint SM i Uppsala

Triathlon är en liten sport, även om den växer så det knakar i Sverige. Oftast är det funktionärer, domare, huvud-domare, teknisk delegat eller tävlingsledare som är svårt att få tag på. Därför gick jag på fredagen innan Sprint-SM en domarkurs som Svenska Triathlonförbundet höll i Stockholm. Den hölls av Lotta Johansson, en Triathlon Väst tjej som funnits med i mitt triathlonliv från första tävling. Det var en väldigt bra utbildning och även om jag har väldigt bra koll på reglerna i kortdistanstriathlon så behövde jag verkligen uppdatera långdistansreglerna. Min far var även med på utbildningen då han är involverad i Vansbro Triathlon.

Nu är inte tanken att jag skall ut och jobba med triathlon i år, men självklart ser jag en nertrappning av mitt egna idrottande, eller det har ju redan skett helt ofrivilligt pga skador och bakterieinfektioner som avlöser varandra. Men i framtiden ser jag fram emot att jobba med triathlon arrangemang.

Utbildningen hölls 18.00-21.00 i Stockholm så vi bodde kvar där till lördagen. Starten på sprinten för damer var 15.00 så vi hade inte bråttom och vädret var fantastiskt. Det blev morgonjobb i Lill-Jansskogen och en bra frukost mixad med lite nervositet. Jag har inte tävlat i SM sedan fotoperationen hösten 2012… dessutom en bakterieinfektion där antibiotikakuren tog slut i torsdags, magen var inte i balans. Men det kändes ändå väldigt skoj. Jag viste ju att Amanda Bohlin och Mikaela Persson stod i en klass för sig, men jag borde kunna utmana om bronsmedaljen.

Uppsala Triahtlon
Det var ju prinsbröllop denna lördag, så lagom när vi skulle dra oss börjar helikoptrar hovra över Stockholm. Vi kom till Uppsala vid 13.30, och det var bara att checka in cykeln och värma upp.

Vattnet hade nått 16.7 grader och det var kanon, luften gav 25 grader, så det fanns inget att klaga på. Loppet startade och det enda som hände, som jag helt missade, var att en tjej vände efter halva simsträckan. Hon var därmed borta ur leken, men eftersom jag inte uppfattade detta så var det aldrig något jag tänkte på. Jag var upp en bit efter Amanda och Mikaela, men kom ikapp på cykeln, i ca 100m, när vi går in i backen så har jag inget att säga till om och resten blir ett solo-lopp. Jag var aldrig hotad bakifrån och kan konstatera att mina infektioner ställer till det lite för mig, men att jag är frisk nu. Så det är bara att jobba och glädjas åt en 14.e SM-medalj.

Skandalen hände sedan i herrloppet, där en domare började diska tävlande under cykelmomentet. I ett draftinglopp går det i princip inte att diska någon på cykeln, det skulle vara för osportsligt uppträdande eller att man inte har cyklat banan. Men här var diskningen pga omkörning på fel sida, varav två diskningar var på tävlande som tempodrog.

Som tur var hade de tävlande koll på att de fick fullfölja och sedan lämna in en skriftlig protest och 100 kr i deposition – då kommer en jury behandla protesten. En protest lämnades in, men juryn åtgärdade inte det grova felet! På måndagen gick förbundsstyrelsen in och hävde diskningarna – det var bra för detta ska inte kunna hända på ett SM. En domare måste ha stenkoll på hur ett draftinglopp fungerar, precis som att den tävlande skall ha koll på bana och regler – speciellt på den högsta nivån i Sverige!

Nu ser vi fram emot midsommar och Runn Open Water på söndag! Det är ett seedningslopp till Vansbrosimningen i år! Hoppas vi ses på söndag!

Karta

 
Åsa Annerstedt