fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Dessa förkylningar!

BloggDecember, sista månaden på 2015, och första vintermånaden av tre. Om vi nu skall ignorera klimatförändringarna. Från början (i Sverige) hade vi fyra årstider och vi delade in året i fyra gånger tre månader. December, januari och februari ska alltså representera vintern! Men…ja, det är ju lite sådär med det. Men folk gör sitt bästa med att tända stjärnor och ljusstakar i fönstren. Vi tittar på julkalendern, äter lussekatter och dricker glögg.

Träningen då? Hur gör vi med den? Simningen går ju lätt, det finns många klubbar/föreningar som håller i crawlkurser eller har träningsgrupper och mastersgrupper som man kan hänga på. Cyklingen blir i mörker, spinningsalen och på helger. Så löpningen – det går ju ganska enkelt nu innan snö och is kommer. Härlig kvällsjogg, kanske något morgonpass också. På helgen tar man en längre sväng i skogen. Nej, det är egentligen inga problem att få till träningen… om det inte vore för att FÖRKYLNINGAR existerade!

När man lägger en planering så lägger man, i regel, in ett par veckors sjukfrånvaro. Sen gäller det att försöka få det till en förkylning. Alltså inte köra igång för tidigt, då risken är att förkylningen tar om. När man känner stressen av att inte träna då måste man bara acceptera att detta ska ta sin tid!

Vad kan man göra då för att minska stressen? Leta ny musik till träningspassen! Kolla igenom serier på SVTplay där man ligger lite efter (Bron och Homeland). Justera i träningsplaneringen… ja, det går ju inte att hoppa in där det var tänkt att man skulle vara.

Blogg
Sen brukar jag faktiskt köra rörlighet så fort jag känner att det går. Hur vet man att man inte är ute för tidigt då? Ha koll på kroppens temperatur, hur känns halsen. Kallsvettas du? Hur känns det att gå upp för en trapp, andningen?Och det är sällan man prickar in sjukdomen där man kanske placerat den, så justera! Man får länga uppbyggnaden ett par veckor om förkylningen kommer nu i december. Bilden ovan visar hur hösten var tänkt. De olika färgerna visar på träningsuppläggets förändring. Sen kom förkylningen och justeringen blev som nedan.

Blogg

Efter en riktig förkylning med feber skall man verkligen ta tid på sig att komma igång, men om det är en förkylning som ger med sig efter 5-7 dagar (mina vanligaste förkylningar) utan feber, så kan man röra på sig lite. Det kan till och med vara bra att röra på sig lite, då pratar vi promenad, rörlighet, lätt uppvärmningsjogg och lätt spinn. Bassängen kan vänta då kloret ofta irriterar slemhinnor och bihålor. Den lättare motionen ger blodgenomströmning vilket är bra för bihålorna, snyt ut det sista av förkylningen.

Så när förkylningen kommer, ha en plan! Den kommer förr eller senare, det är ett som är säkert.

 

Vansbrosimningen