fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Den Tyska Bundesligan i Triathlon

Åsa AnnerstedtI Tyskland finns det fyra deltävlingar som triathlon-lag kör. På damsidan finns det 14 lag i serien och jag gör för ett lag som kommer från Krefeld Kanu Klub (KKK) som ligger strax undanför Düsseldorf. Till varje tävling skall man helst ha fyra deltagare, varav tre deltagares resultat räknas ihop och därefter får man en slutställning. På herrsidan ställer man upp med fem tävlande och fyra räknas in i resultatet. Vi har två duktiga killar i ett Bundesligalag, Team Griesheim, Joel Vikner och Gabriel Sandör (junior).

På Nationaldagen, 6 juni, befann jag mig i Kraichgau för att köra den andra deltävlingen. I år körs det bara sprintdistans (750 m sim-20 km cykel-5 km löp) på deltävlingarna. Tävlingen gick 19.00 och var lite ”intro” till Ironman tävlingen på 70.3 distansen (1900 m sim-90 km cykel-21 km löp) som gick den 7 juni.

 

Det var ca 25 grader, hade varit runt 30 grader under dagen och 22 grader i vattnet (ingen våtdräkt). Det var stort startfält, ca 60 damer kom till start, ett bra startfält. Andrea Hewitt som i princip alltid tar en topp 10 placering på VM-serien var med och vann. Själv har hag haft det tufft efter Kina med en förkylning och påbörjade en penicillinkur fem dagar innan tävlingen. Jag hann träna lite lätt under fyra dagar innan tävlingen. Jag flög till Düsseldorf på fredagen och åkte sedan i bil med Team-ledarna och en annan i laget till Kraichgau som ligger i södra Tyskland, ganska nära Frankfurt.

Start

Att få lämna kalla Sverige var helt underbart. På lördagen hann vi med löpning innan frukost och ett simpass i sjön innan lunch. Sedan vila och väntan…

Kl. 17:00 åkte vi till tävlingsplatsen och checkade in cyklar, detta görs i lag, det är den stora skillnaden mot att tävla ensam i Sverige eller på en Eu-cup.

Den Tyska Bundesligan i Triathlon

Starten gick och jag fick en dålig simstart. Jag har inte något bra flyt denna säsong. Kom upp som 33, vilket var mitt i fältet och vi formade en tredje cykelklunga och det gick foooort! My god! Mina ben ville hoppa av kroppen och lungorna jobbade som aldrig förr. Jag tänkte ”kommer detta gå?” Men det gick, 20 km under 30 min… ja, banan kan ju varit kort… men ont gjorde det.

Sedan var det 4 varv på 5 km löpning, så man var inte ensam där heller. Löpningen är inte min styrka, efter fotoperationen hösten 2012 har jag inte kunnat löpträna bra och det är väldigt märkligt att jag trycker mig under 20 minuter på 5 km. Vet faktiskt inte hur jag gjorde det och får ge mig själv en klapp på axeln. 1:01:55 blev det och det är ju helt ok. Det som svider är ju hur långt efter Andrea Hewitt man är, runt 6 minuter på en sprint. Få se om man kan jobba lite på det under sommaren, får äta klart penicillinkuren först. Men ska kanske inte jämföra sig med proffsen, de har helt andra förutsättningar.

När jag skriver ”proffs” så menar jag att man kan livnära sig på sin idrott och det är inte många i Sverige som kan göra det.

Åsa Annerstedt