fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Den 2 november öppnar anmälan till Vansbrosimningen 2021

Så här Corona-anpassar vi Vansbrosimningen 2021

Den 2 november öppnar vi äntligen anmälan till 2021 års Vansbrosimning.

– Det har varit ett turbulent 2020 och även om det fortfarande stormar så har vi drömmar om framtiden. Vi väljer därför att öppna anmälan med avsikt att arrangera ett Corona-anpassat evenemang 2021, säger Tomas Viker, generalsekreterare Vansbrosimningen.

Programmet är anpassat utifrån Folkhälsomyndighetens rådande rekommendationer för att skapa möjlighet till god handhygien och att hålla avstånd genom att till exempel utöka antalet startgrupper, göra startgrupperna mindre samt förlänga befintliga och addera fler tävlingsdagar.

Mer information om hur vi praktiskt anpassar evenemanget 2021 hittar du här: Coronaanpassat evenemang. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Skulle rekommendationerna ändras kommer vi att anpassa oss efter rådande omständigheter.

Tidigare år har vi tillämpat en prisstege som varit uppdelad i olika datumperioder, nu gör vi om systemet och sätter priserna utifrån hur många deltagare som anmält sig till loppet. Klicka här för att se alla priser: Deltagaravgifter 2021.

Kommentarer till programmet

Inför nästa år har vi gjort en hel del förändringar på programmet. Helgen v.26 är vår stora triathlonhelg med ny kostym, numera ingår nämligen Vansbro Triathlon i Challenge Family under namnet Challenge Vansbro. Förutom medeldistansen erbjuder vi nu sprint (som ersätter den olympiska distansen), aquabike, tryathlon och ett barnlopp – Challenge Vansbro Kids. Eftersom vi vill erbjuda dig möjligheten att både simma och delta i triathlon så har vi dessutom adderat Vansbro Kortsim, Vansbro Öppen Älv och Vansbro Halvsim till den första helgen, så att du som genomför någon klassiker inte behöver stanna kvar i Vansbro eller åka upp två helger.

En stor nyhet 2021 är att vi flyttar seednings- och elitgrupperna i Vansbrosimningen, Vansbro Tjejsim och Vansbro Kortsim till den 20-21 augusti. Under den traditionella Vansbrosimningshelgen kommer alltså fokus att ligga på motionärerna. Läs mer om elithelgen längre ner.

Som komplement till helgprogrammet öppnar vi upp möjligheten för dig som deltagare att simma Vansbrosimningen när du vill under sommaren, vi kallar detta ”Vansbrosimningen Drop in”. Vansbrosimningen Drop in innebär att du under perioden 11 juli – 22 augusti kan simma Vansbrosimningen 3km i Vansbro när det passar dig. Du anmäler dig som vanligt i vår anmälningsfunktion och kommer sedan till Vansbro där du hämtar ditt startkit, tar dig till starten och hoppar i älven. I Vansbrosimningen Drop in kommer du att få en tid och du kan räkna loppet som en del av En Svensk Klassiker. Ett krav för att delta i loppet är att du använder safety buoy och vi rekommenderar att du simmar tillsammans med någon alternativt har  någon med dig som kan följa dig från land när du simmar. Vansbro Kommun har byggt en vall och förlängt strandpromenaden så medföljande kan följa dig ända från start till mål. Mer information om hur det fungerar med utlämning av startkit och tidtagning kommer längre fram.

Se programmet för 2021 här: Våra lopp

Elit och seedade grupper

Som tidigare nämnt kommer elit- och seedningsgrupperna i Vansbrosimningen och Vansbro Tjejsim att flyttas från den traditionella Vansbrosimningshelgen till helgen v.33, 20-21 augusti. Anledningarna till detta är flera. I vår strävan att skapa möjlighet att hålla avstånd måste vi sprida ut våra lopp på fler tävlingsdagar. Vi undviker dessutom att krocka med SM-tävlingarna i bassängsimning, vilket vi vanligtvis brukar göra. I och med flytten av elitloppen kommer du som är mer tävlingsinriktad dessutom få hela sommaren på dig att träna och delta i några av våra officiella seedningslopp.

Tävlingsklassen i Vansbro Halvsim utgår medan Vansbro Kortsim utökas med tävlingsklass för herrar och ungdomar.

– De två första traditionella helgerna i juli vill vi manifestera motionsidrottande, folkhälsa och simkunnighet. De simmare som är fokuserade på resultat och tid kommer få sitt lystmäte den 20-21 augusti då vi kommer kora vinnare i det traditionella Vansbrosimningen tjej- & kortsim, säger Tomas Viker.

Loppen den 20-21 augusti räknas också in i En Svensk Klassiker.