fbpx
  • 13.1° Lufttemperatur
  • 13.3° Västerdalälven
  • 13.5° Vanån

Deltagarguide

A

Anmälan

Du anmäler dig till Vansbrosimningens lopp via onlineanmälan på vansbrosimningen.se. Välj ”anmäl deltagare” och fyll i uppgifterna som efterfrågas.

Du kan se status för din anmälan på Mina Sidor, som är din profilsida. Inloggningsuppgifter till Mina Sidor skickas inom tio dagar efter att anmälan är gjord.

Arenan

Under Vansbrosimningen utgör centrala Vansbro vår arena med fyra startplatser och en målarena. På målarenan hittar du tävlingskansli, restaurangtält, utställare, sporttält och mycket mer.

B

Boende

Vansbro är en liten ort med begränsat antal hotell och campingplatser. Via Visit Dalarna hittar du de flesta tillgängliga boenden.

Till Visit Dalarna »

Vi kan även rekommendera vår Facebookgrupp: Boende under Vansbroveckan om du kan tänka dig att hyra privat boende under din vistelse.

Leksand Strand ligger norr om Leksand vid Siljans strand, en timme i bil från Vansbro. Här erbjuds camping, stugby och en av Sveriges mest kompletta anläggningar med pool, restauranger, kvällsunderhållning, spelhall, kiosk och minidisco. På området ligger även Sveriges finaste äventyrsgolfbana och mest uppskattade Sommarland så passa på och gör ditt Vansbrodeltagande till en semesterresa för hela familjen!

Till Leksand Strand »

Borttappade saker

Kvarglömda och upphittade tillhörigheter återfinns mot beskrivning i tävlingsinformationen under simmarhelgen och på Vansbrosimningens kansli efter avslutat evenemang till och med slutet av juli. Porto betalas av mottagaren. Kontakta oss på info@vansbrosimningen.se med ditt namn, startnummer och beskrivning på vad du saknar. Tillhörigheter som inte hämtats ut eller gjorts efterfrågan t.om. 1 augusti skänks till välgörenhet.

Brutet lopp

Vad händer om jag inte klarar att simma hela sträckan?

Det finns flera upptagningsplatser med funktionärer utmed hela banan på bryggor, stå-upp-brädor och i båtar.

Det är tillåtet att stanna till vid bryggorna och vila sig. Tveka inte att ta kontakt med funktionärerna – de finns där för din skull!

Bryggor

Längs Vansbrosimningens 3km-sträcka finns bryggor som är bemannade av funktionärer för att du ska känna dig trygg i vattnet. Längs banan finns flera upptagningsplatser samt funktionärer på stå-upp-brädor och i båtar.

Det är tillåtet att stanna till vid bryggorna och vila sig och ta gärna kontakt med funktionärerna – de finns där för din skull!

Brytdagar

Vi tillämpar en pristrappsmodell för anmälan i de flesta av våra lopp. Det betyder att deltagaravgiften blir förmånligare för dig som anmäler dig tidigt med ett ”boka-tidigt-erbjudande” t.o.m 31 oktober. Ordinarie pris för anmälan t.o.m 30 april samma år som evenemanget anordnas. Efter 1 maj gäller efteranmälan med förhöjd avgift.

Bussar

Aktuell information för lokaltrafik finns på dalatrafik.se eller i Dalatrafiks app. Resenärer med Nobina anländer till hållplats ”Lokstallet” utanför turistbyrån i Vansbro. Från hållplatsen är det mindre än fem minuters promenad till arenan och utlämningen av deltagarkuvert. Swebus bussar avgår från samma hållplats.

C

D

Deltagarkuvert

Oavsett om du deltar i våra simlopp, triathlon eller swimrun hämtar du ditt deltagarkuvert/deltagarinformation på målarenan. Följ skyltning ”Till arenan” från parkeringsplatserna. När du har fått ditt startmaterial följer du vägvisarna med färgmarkeringar för respektive simstart. Start för Vansbro Triathlon och Vansbro Swimrun sker i anslutning till arenan.

Ditt deltagarkuvert hämtar du ut med hjälp av ditt startbevis i Vansbrosimningens mässtält på målområdet. Deltagarkuvertet innehåller din nummerlapp (simmössa), armband med tidtagningschip, klädpåse och matbiljett.

Depåer

I Vansbro 10K passerar deltagarna fyra olika depåer för att registrera mellantider och fylla på energi.

Depå 1: Orienteringsstugan 2,4km från start

Depå 2: Dalasågen 4,4km från start 

Depå 3: Stora starten 6,6km från start 

Depå 4: Jofsen 8,4km från start

På depåerna kommer det att finnas vätska och energtillskott samt enklare sjukvårdsmaterial och värmefiltar. Depåerna ansvarar även för transport till mål av simmare som valt att avbryta loppet.

Diplom

Efter genomfört lopp får alla deltagare diplom. Diplomet kan du skriva ut själv i mässtältet på arenaområdet eller hemma i din egen skrivare via ”Mina Sidor”. Diplomet är gratis.

E

En Svensk Klassiker

För att erövra En Svensk Klassiker ska följande lopp genomföras:

  • ett av skidloppen: Engelbrektsloppet, 60 km, alternativt Vasaloppet/Öppet Spår, 90 km
  • Vätternrundan på cykel, 300 km
  • Vansbrosimningen/ Vansbro Öppen Älv 3 km
  • Lidingöloppet, löpning, 30 km

När du genomfört de fyra loppen under en tolvmånadersperiod är du berättigad till En Svensk Klassikers diplom med ett unikt nummer. Du gör loppen i valfri ordningsföljd. Väljer du att göra En Svensk Klassiker på längre tid än ett år är du berättigad till Klassikermedaljen. Du anmäler dig till de olika loppen direkt via respektive arrangör. Det går även att göra En Svensk Klassiker Halva, En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.

Finns det klassikerplatser i Vansbrosimningen?

Anmälningsproceduren är densamma som för övriga deltagare och vi har ingen reserverad startgrupp för dig som är klassikerdeltagare. Däremot, om huvudloppet Vansbrosimningen blir fullt, har du som påbörjat din klassiker en garanterad startplats i Vansbro Öppen Älv som också ingår i En Svensk Klassiker.

Läs mer om En svensk klassiker här: En Svensk Klassiker

F

Försäkring

Folksams motionsloppsförsäkring kan tecknas i samband med anmälan gäller i samtliga svenska motions- och tävlingslopp under ett år från teckningsdatum. I försäkringen ingår också en olycksfallsförsäkring som gäller resan till och från arrangemang inom Sverige. Motionsloppsförsäkring Stor har samma innehåll som Motionsloppsförsäkring Bas, men du blir också olycksfallsförsäkrad när du tränar inför idrottsarrangemangen. Motionsloppsförsäkringarna gäller helt utan självrisk

Vad har jag för skydd/försäkring som deltagare?

Samtliga deltagare är genom arrangören försäkrade. Olycksfallsförsäkringen Motionsloppsförsäkringen Bas eller Stor kan tecknas i samband med anmälan. Vid sjukdom eller skada som förhindrar deltagande återbetalas hela anmälningsavgiften om försäkring har tecknats. Försäkring kan tecknas i samband med anmälan till Vansbrosimningen.

Du behöver kunna visa upp ett läkarintyg. I Motionsloppsförsäkringen ingår också en olycksfallsförsäkring som gäller när du deltar och även under resan i Sverige till och från arrangemanget. Försäkringen kostar 155 kronor och gäller i samtliga svenska motions- och tävlingslopp under ett år från teckningsdatum. Motionsloppsförsäkring Stor har samma innehåll som Motionsloppsförsäkring Bas men du blir också olycksfallsförsäkrad när du tränar inför arrangemangen.

Forskning

Under Vansbrosimningshelgen bedriver Vårdcentralen Vansbro (Landstinget Dalarna) tillsammans med Centrum För Klinisk Forskning ett projekt om andningsbesvär i samband med simning i kallt vatten. Den som söker vårdcentralen på grund av andningsbesvär kan bli tillfrågad om att delta.

G

H

I

J

K

Kvarglömda saker

Kvarglömda och upphittade tillhörigheter återfinns mot beskrivning i tävlingsinformationen under simmarhelgen och på Vansbrosimningens kansli efter avslutat evenemang till och med slutet av juli. Porto betalas av mottagaren. Kontakta oss på info@vansbrosimningen.se med ditt namn, startnummer och beskrivning på vad du saknar. Tillhörigheter som inte hämtats ut eller gjorts efterfrågan t.om. 1 augusti skänks till välgörenhet.

L

M

Mat

I ditt deltagarkuvert finns en matkupong som du kan nyttja i restaurangtältet på arenan antingen före eller efter din start. Restaurangtältet arrangeras i samarbete med Mat vid Siljan.

Mina Sidor

Mina Sidor är din profilsida. Här kan du se din anmälan, skriva ut kvitto och diplom, lägga till klubb och ändra dina adressuppgifter samt se dina tidigare resultat. Det är också på Mina Sidor som ditt startbevis blir tillgängligt från och med juni. Ta med startbeviset till Vansbro när du ska hämta ut ditt deltagarkuvert på tävlingsdagen.

Inloggning & lösenord

Inloggningsuppgifter till Mina Sidor skickas ut inom tio dagar efter anmälan. Om du inte minns ditt lösenord kan du skapa ett nytt lösenord.

Maxtider

Finns det maxtider?

Ja, somliga av våra lopp har maxtider. Loppen i öppet vatten (med undantag för Vansbro 10K) har inte maxtider. Däremot kan du som deltagare plockas av banan om säkerhetspersonal eller tävlingsläkaren bedömer att du är i för dåligt skick för att fortsätta.

Maxtiden för Vansbro Swimrun och Vansbro 10K är 4,5 timmar.

N

O

Oförutsedda händelser/Force majeure

Vad händer om evenemanget blir inställt pga. oförutsedda eller extrema omständigheter?

Eftersom vår simarena finns i naturliga element, i å och älv, reserverar vi oss för eventuella ändringar av bansträckningen på grund av för låg vattentemperatur eller för hög vattenföring. Om loppen tvingas ställa in på grund av extraordinära omständigheter betalas 50 procent av startavgiften tillbaka. Om loppen kortas ned på grund av för låg vattentemperatur eller för hög vattenföring, meddelas detta på Vansbrosimningens webbplats vansbrosimningen.se och nyhetsbrev (var noga med att uppge korrekt kontaktinformation i samband med anmälan! Du kan alltid ändra din e-postadress på Mina Sidor).

P

Priser

Vi tillämpar en pristrappsmodell för anmälan i de flesta av våra lopp. Det betyder att priset blir förmånligare för dig som anmäler dig tidigt. Läs mer om priser och brytdagar här: Priser

Parkering

Vansbrosimningens trafikvärdar visar dig till lediga parkeringsytor som finns på båda sidor av älven. Våra parkeringar är markerade med bokstäver A, B, C osv, se kartan nedan. Parkeringar som Vansbrosimningen förfogar över är kostnadsfria. Följ skyltning ”Till arenan” från parkeringarna, för att hämta ditt deltagarkuvert.

Var ställde jag bilen?

Varje år är det flera deltagare som i all hast och av naturliga skäl har fokus på sin start, glömmer var de har ställt sin bil. Ett tips kan vara att ladda ner appen ”hitta min bil”. Appen finns till Iphone och Android.

Än en gång, var beredd på att det kan vara mycket trafik på vägarna till och från Vansbro i samband med tävlingsdagarna. Kör försiktigt, följ trafikangivelser samt trafikvakternas anvisningar vid parkeringarna.

Q

R

Res och hitta hit

Var beredd på att det kan vara mycket trafik på vägarna till och från Vansbro. Kör försiktigt, följ trafikangivelser samt trafikvakternas anvisningar vid parkeringarna! Var ute i god tid och utrustad med ett glatt humör! Vansbrosimningen är ett Miljömärkt Event (Håll Sverige Rent) och vi ber er att resa kollektivt och samåka i den mån det är möjligt!

Följ Sveriges Radio P4 Dalarnas trafikrapporter på 101,3.

S

Seedning

Icke-seedade startgrupper kräver inga tidigare meriter. Grupper med lediga startplatser visas i anmälan. Seedning görs till Vansbrosimningen startgrupp 1-6, Vansbro Halvsim startgrupp 1-2 och Vansbro Tjejsim startgrupp 1-2. Det betyder att anmälningssystemet automatiskt placerar dig i en startgrupp om du har tidigare resultat som motsvarar seedningsgränserna från Vansbrosimningen tre år tillbaka. Har du inte ett tidigare resultat kan du välja från listan godkända seedningslopp. Ange vilket lopp du deltagit i och resultat. Observera att inga byten av startgrupper görs när startnumren är satta på grund av säkerhetsskäl!

Hur gör jag för att seeda mig?

Seedning av deltagare görs till Vansbrosimningen 3000 meter startgrupp 1-6, Vansbro Halvsim 1500 meter startgrupp 1-2 och Vansbro Tjejsim 1000 meter startgrupp 1-2. Bästa tiden från respektive lopp de tre senaste åren är meriterande för att bli placerad i rätt startgrupp. Har du inte simmat tidigare eller vill seeda upp dig har möjlighet att ange tävlingsresultat från godkänt seedningslopp.

Seedning

Simmare med funktionsvariation

Kan simmare med funktionsvariation delta?

Ja absolut. Vänligen kontakta kansliet 0281-106 22 eller info@vansbrosimningen.se för mer information.

I Vansbrosimningen (3000 m) finns en parasimklass för simmare med funktionshinder, dam- respektive herrklass. För en anmälan till klassen behöver du tillhöra en idrottsförening som är ansluten till Svenska Parasportförbundet och ha en giltig tävlingslicens. För parasimmare som inte tillhör någon förening eller behöver information om hur det fungerar med tävlingslicens, kontakta Svenska Parasportförbundets simkommitté: simning@shif.rf.se.

Sjukdom/Skada

Jag har blivit sjuk/skadad, får jag anmälningsavgiften tillbaka?

Ja, om du har tecknat olycksfallsförsäkringen Motionsloppsförsäkringen Bas eller Stor och har ett läkarintyg att uppvisa. Läs mer hur du anmäler olycksfallsskada till Folksam via länken nedan.

Motionsloppsförsäkring

Sjukvård

Landstinget Dalarna erbjuder genom VC Vansbro sjukvård under vansbrosimningshelgen. De har en mobil enhet i målområdet där de kan hjälpa till med akuta symtom och sjukdomar. De har öppet under pågående tävlingar. Annan tid hänvisas till 1177 och vid akuta tillstånd 112.

Ambulanssjukvård finns att tillgå under tävlingsveckan och närmaste sjukhus och akutmottagning finns på Mora lasarett.

All vård faktureras enligt Landstinget Dalarnas taxa.

Forskning

Under Vansbrosimningshelgen bedriver VC Vansbro tillsammans med Centrum För Klinisk Forskning ett projekt om andningsbesvär i samband med simning i kallt vatten. Den som söker vårdcentralen på grund av andningsbesvär kan bli tillfrågad om att delta.

 

Säkerhet

Läs om Vansbrosimningens säkerhetsarbete här: http://vansbrosimningen.se/sakerhet/

 

Startbevis

Startbeviset finns på Mina Sidor från mitten av juni. Startbeviset tar du med för en snabb hantering när du hämtar deltagarkuvert i Vansbro (legitimation går bra i annat fall).

T

Tävlingsregler

Vilka tävlingsregler gäller?

Vansbrosimningens lopp i öppet vatten är indelade i motion- respektive elittävling. Samtliga deltagare blir ombedda att godkänna Vansbrosimningens tävlingsregler i samband med anmälan.

Läs mer om våra tävlingsregler här: Tävlingsregler

U

Utrustning

Våra lopp har olika krav och regler kring utrustning, läs mer om detta i våra tävlingsregler.

Tävlingsregler

V

Vattentemperatur

Vilken temperatur brukar det vara i vattnet?

Det brukar vara +16-22 grader i början på juli. Vanån är ofta några grader varmare än Västerdalälven.

Vi rekommenderar att simma med våtdräkt. Aktuell luft- och vattentemperatur visas överst på vår hemsida.

Vilka gränser gäller för vattentemperatur?

Temperaturgränserna för genomförande av ordinarie distanser är olika för motions- respektive elittävling.

Temperaturgränser för motionstävling

Temperaturgränser för genomförande av ordinarie distanser motionstävling

Temperaturgränser för elittävling

Temperaturgränser för genomförande av ordinarie distanser elittävling

Om simmaren inte önskar delta vid full distans under 14˚C, kan simmaren omplaceras i första startgrupp i motionstävlingen som genomförs med avkortad distans (startgrupp 3 i Vansbrosimningen).

Vattenförhållanden

Hur strömt är det i vattnet?

Det är svårt att ge ett generellt svar hur strömt det är i ån/älven eftersom det varierar. I Vanån är det medströms och i Västerdalälven är det motströms. Mest medström är det närmast länsen (banmarkeringen) i Vanåns. Minst motström är det närmast älvkanten och bryggorna i Västerdalälven.

Värdesaksinlämning

Du kan lämna in dina värdesaker på arenan. Du hittar inlämningen i det stora informationstältet på arenan.

W

X

Y

Z

Å

Åldersgränser

Åldersgräns för Vansbrosimningen, Vansbro Halvsim, Vansbro Tjejsim, Vansbro Ungdomssim och Vansbro Kortsim är från det år du fyller 10 år.

Åldersgräns för Vansbro 10K samt Vansbro Swimrun är från det år du fyller 15 år i partävling och 10år (sträcka 3, 4 och 5) och 15 år (sträcka 1,2 och 6) i stafetten.

Ä

Ö

Överlåtelse

Överlåtelse av startbevis går att göra från och med 1 maj. Om du inte kan delta, finns möjligheten att göra en överlåtelse av startbevis via Mina Sidor. Överlåtelse kan även göras vid tävlingsinformationen på arenan, vid målområdet. Kostnaden för överlåtelse via Mina Sidor är 100 kr och 200 kr på plats. Ett undertecknat startbevis måste vara medtaget.

Hur gör jag överlåtelse av startbevis?

Om du är anmäld men inte kan delta, finns möjligheten att göra en överlåtelse av startbevis. Överlåtelseperioden är öppen från 1 maj till tävlingsdagen. På Mina sidor kan du skapa en överlåtelsekod som du sedan ger till köparen av din startplats. Koden ger köparen rätten att överta din start. Tänk på att det kan ta några dagar efter att anmälan är gjord tills din start syns under Mina Sidor.

Överlåtelse