fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Carol simmar Vansbrosimningen – i USA

I februari i år påbörjade Carol Bildahl En Svensk Klassiker genom att skida nio mil i Vasaloppet. Planen var att fortsätta med Vätternrundan, Vansbrosimningen och slutligen Lidingöloppet, men så kom covid-19. Planerna på att komma till Sverige och genomföra loppen har därför pausats, men En Svensk Klassiker är fortfarande inom räckhåll – på hemmaplan.

För ungefär 15 år sedan hade Carol Bildahl och hennes make en ung man, Alex, från Sverige som inneboende under ett halvår. Alex berättade om En Svensk Klassiker och hur det var något han hade på sin bucket list. Carol blev inspirerad och inför 2020 när hon fyller 60 år bestämde hon sig för att det var hennes tur att ta sig an En Svensk Klassiker.

– Min familj tycker att jag är galen. Men jag vill visa dem att ålder bara är ett nummer. Man kan göra vad man vill bara man bestämmer sig för det.

Carol anmälde sig till Vasaloppet och i februari skidade hon nio mil från Sälen till Mora.

– Jag är skridskoåkare så det var svårt att byta sport, men jag sa till mig själv att ta god tid på mig och njuta av färden. Den första delen drogs jag med i en krasch och en stor man åkte in i mig, det tog att tag för mina höfter att komma igång igen.

Carol efter slutfört Vasalopp.

Carol genomförde Vasaloppet och planen var att fortsätta med Vätternrundan, men så kom covid-19 och satte stopp för alla planer.

– Jag var redo för sommaren 2020, jag skulle komma över och cykla och sedan fortsätta till Gotland för att arbeta med Alex som driver en fin restaurang där. Efter det skulle jag simma Vansbrosimningen. Men covid-19 strulade till de planerna.

Cyklar och simmar hemma

Trots att planerna att resa till Sverige är grusade är målet fortfarande att genomföra En Svensk Klassiker. Vätternrundan och Vansbrosimningen som ställt in sina evenemang erbjuder nämligen möjligheten att cykla (MinVätternrundan) och simma hemma (Vansbrosimningen Home Edition) och på så vis genomföra sina lopp.

– Jag kommer att genomföra loppen hemma, även om jag helst velat göra dem i Sverige.

Carol som bor i Connecticut, en timme nordost om New York, kommer att simma i Long Island Sound. Planen är att simma tidigt på morgonen, innan båttrafiken kör igång.

– Jag ville verkligen simma Vansbrosimningen i svenskt vatten, men jag bor vid kusten så jag kommer simma ut till en fyr och tillbaka. Det är öppet vatten och strömt men jag gör det tidigt på morgonen. Jag simmar själv men min familj följer med i kajak eller motorbåt.

Vad var det som lockade dig att ta dig an En Svensk Klassiker?

– Jag älskar att det är fyra lopp att träna för och jag älskar den svenska kulturen och dess människor. När jag kom tillbaka från Sverige efter Vasaloppet bakade jag en prinsesstårta till min familj, det var också en utmaning. Jag tror att jag närmar mig att bli svensk!

Carol bakade prinsesstårta till familjen när hon kom hem efter Vasaloppet.