fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Bort med det dåliga ”mat-samvetet”

Hej på er och gott nytt år!

Är det bara jag som alltid blir så otroligt taggad i början av ett nytt år? Om jag ska svara på min egen fråga och dra en slutsats efter hur många nya klienter jag fått så är svaret nej 😉 Men visst är det härligt? Jag har dessutom ett ganska spännande år framför mig och det kanske är det som gör mig lite extra taggad.

Nyårslöften då, har ni några? Jag slutade med nyårslöften när mamma och pappa sa att vi skulle köra ytterligare ett år med godisförbud. Jag vill inte sluta äta godis, jag älskar ju det! Däremot så har jag ett kostmål inför 2016 och det är att få in mer vegetariskt mat på min meny. Dels för miljöns skull och dels för att det finns så mycket god mat att upptäcka. För er som följer mig på div. sociala medier så har ni säkert märkt att jag har gått ut stenhårt med vegetariska måltider och jag har verkligen gått bananas på ”biffar” av alla slag. Kika in på min receptsida för att ta del av mina påhitt.

Om vi ska fortsätta prata lite om nyårslöften gällande mat, dieter, förbud och kosthållning så tycker jag det är väldigt intressant (konstig annars eftersom jag jobbar som kostrådgivare). Dessutom är det få saker som skapar så mycket åsikter som kost gör. Det finns många ”experter” som uttalar sig och det är lätt att suga in allt och testa allt, helst samtidigt!

Det här med förbud får jag panik över. Sätter jag ett förbud så är det de enda jag tänker på och det slutar alltid med att jag bryter förbudet. Förbud har aldrig haft en positiv effekt på mig. Dels ger det mig ångest för jag inte klarar av att hålla det och sen tycker jag det är tråkigt att inte kunna äta vad jag vill.

En annan sak med förbud är det här med att vi hela tiden hitta en ersättare för det vi egentligen tycker om men inte får äta för vi har förbjudit oss det. En ersättare som ”smakar helt okej och är ganska likt originalet men det får inte bort suget från det jag egentligen vill ha”. Det slutar antagligen med att du först ätit upp den ”nyttiga” kakan för att du har ju ändå gjort den och sen bakar du den ”riktiga” kakan för att du fortfarande är lika sugen på den. Dessutom drabbas du av dåligt samvete för att du ätit ”onyttigt” och för att du inte klarade ditt löfte till dig själv. Eller vänta, är det verkligen för din egen skull du gör det? Eller är det för resten av kompisarna hakat på en utmaning, hela jobbet har börjat med en ny diet? Fundera en gång extra innan du hakar på något och fundera även på om det är värt det!

Jag tycker vi sätter ett gemensamt mål för 2016 och det är att få bort det dåliga samvetet i samband med mat. Välj dina tillfällen OM du vill äta ”onyttigt” och se då för tusan till att njuta de gångerna. Jag brukar prata om 80/20 till mina klienter, där 80 % av maten du äter är näringsrikt bränsle till din kropp och 20 % är sådant som kanske inte är bra för kroppen men som inte skadar kroppen om du håller dig till de 20 %. Slutligen vill jag bara säga en sak och det är att lär dig lyssna på din kropp, den är klok och talar om vad den gillar och inte gillar.

Kram Anna