fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Börja simma redan nu!

Det är oktober och höststormarna har ersatt den nya sommarmånaden september i Sverige. Jag förstår om simning i öppet vatten känns avlägset för de flesta även om de inte gör det för mig själv. Simmare som Ellen Olsson (segrare i Vansbrosimningens damklass 2014) förbereder sig redan fem timmar om dagen för sommarens Vansbrosimning. Andra behandlar förberedelserna för En Svensk Klassiker ungefär som om det var en högskoletenta: de gör all träning sista veckan innan varje delmoment. För er som befinner sig mitt emellan Ellen och klassikerns fem-i-tolv-rörelse har jag lite tips för att kontrollera såväl kroppen som fjärilarna i den gummiklädda simmarmagen.

Börja simma redan nu

Det behöver inte vara ofta men simma i bassäng så regelbundet det går hela vintern. Förutom att simning är skonsamt och att man blir riktigt ren efter ett badhusbesök så behåller du känslan för det viktlösa tillstånd som simningen försätter oss i. Den känslan är svår att få på annat sätt om man inte jobbar som astronaut.

Simma med vänner

Det är oftast givande att göra något i glada vänners lag. Även om det är typ bara delfiner som kan kommunicera under vattenytan så går det att prata före passet, efter passet och mellan längderna. Dessutom är det lättare att få gjort träning om den även har ett socialt sammanhang.

Variera dig

Även om du inte behärskar alla fyra simsätten så finns det enkla sätt att simma annat än bröstsim i uthållighetsfart. Kör gärna intervaller så du får flera farter att välja på. Den bespottade östtyska bilmodellen Trabant hade fyra växlar. En bra målsättning kan vara att du också har fyra växlar i din simning: lugnt, lätt kondition, hård kondition och hårt. Sen är det inte alls så svårt att lära dig simma fler simsätt. Ryggsimmet har fördelen att det är fri tillgång på syre när munnen ligger uppåt. Faran är om du tappar orienteringen och frakterar kraniet på en kakelkant eller gud förbjude en annan simmare.

 

Blogg_bylineMR