Blogg

Några tips på vägen

Skriven av Åsa Annerstedt Åsa Annerstedt,Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Vansbrosimningen 2017

 

Tänk att det snart har gått ett helt år sedan Vansbrosimningen och Vansbroveckan. Detta år är min start i Vansbrosimningen högs oklar pga en fotoperation och att jag inte tränat speciellt mycket, detta gör att jag uppskattar 2016 väldigt mycket. På söndagen den 25 juni kommer jag simma Runn Open Water och efter det kommer jag se hur jag ligger till och hur det känns i formen. Jag är en av de människor som har väldigt svårt att ”tävla” utan att tävla, speciellt om det är i triathlon men även i simning. Jag vill vara väl förberedd och ge min själv en chans att lyckas med mina målsättningar.

Men det är inte det jag skall skriva om. Jag tänkte kortfattat gå igenom tävlingsdagen, spelar inte så stor roll om man tävlar i halvsim, kortsim, Vansbrosimningen eller tjejsimmet, för man kommer alltid ha lite nerver och puls. När man beger sig till lilla sommarstaden Vansbro skall man ha god tid på sig så man hinner njuta av resan till loppet och även platsen. Kom i god tid och följ parkeringsvakternas och funktionärernas anvisningar. Parkera bilen och promenera till tävlingsområdet, ha med startbeviset och strosa lite på platsen.

Gå sedan till starten i god tid, det tar lite tid att promenera, men ta detta som en del av uppvärmningen. Ta med ombyte och påsen som arrangören tillhandahåller. Jag har alltid gjort det och mina kläder har alltid varit vid målet när jag kommer dit, helt fantastiskt system som alla klassikerlopp kör. Det är även skönt för vänner och familj att slippa bära på överdragskläderna och ombyte. När man tråcklat på sig våtdräkten, kört på sig sportslick eller vaselin vid nacke och eventuellt knäveck om man kör med korta ben (vid bröstsim) så skall man försöka att få doppa sig innan start. Detta gör att chocken av det kalla vattnet kan tas innan start! Kolla så simglasögonen inte läcker in, en del kommer imma, man kan tvätta med lite diskmedel eller tandkräm morgonen innan start då immar glasögonen mindre. Är glasögonen väldigt nya så skall de inte imma!

Använd neoprenhuva eller head-band om man vill, hoppas ni har provat det innan! Man kan även köra med dubbla badmössor, kom bara ihåg att rätt badmössa sitter ytterst! Har man lätt för yrsel så ha öronproppar, det kan hjälpa.

När starten går tar man det lugnt, det är alltid trångt de första 200 metrarna och om alla tar det lugnt så blir simningen behagligare! I mina ögon finns det bara ett fåtal som får hetsa och det är dom som har chansen på 50 000kr! Tänk på varandra och att ni faktiskt skall minnas detta som något roligt! Det skall inte vara panikartat och en överlevnadskamp!

Stanna till och drick sportdryck om det behövs och tänk på att loppet är långt. Det skall ta lite tid!

Vid målet skall man känna sig nöjd och glad, men får sin medalj och går till duschtältet. Det kommer vara massa människor runt omkring som delar upplevelsen, så passa på att prata lite med varandra! Det sociala är väldigt trevligt. Bakom duschtälten ligger påsarna med överdragskläderna, sedan skall man hitta vännerna, kanske äta lite och njuta av dagen/kvällen. Vill man gå ifrån tävlingsområdet och ta en fika så tipsar jag om Vansbro Konditori & Bageri.

Med det önskar jag er en trevlig Vansbroupplevelse! Lycka till!

 

 

På återseende

Skriven av Admin Christoffer Hansson,Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. På grund av personliga skäl så måste jag tyvärr meddela att det inte blir någon tävling för mig under årets Vansbrovecka. Är jätteledsen för detta.
Har verkligen sett fram emot att tävla i Vansbroswimrun och att få kämpa mot min förra tid i Vansbrosimningen. Samt att få träffa er, alla sköna människor på plats under tävlingarna. Men ibland tar livet helt andra vändningar och jag måste i det här helt fokusera på mig.
Tänker lägga det mesta på is ett tag för att samla mig och komma igen en dag ännu starkare.

Jag vill med det här passa på att tacka alla er läsare och följare som jag haft här och som jag har på alla mina sociala plattformar. Hoppas vi ses på något lopp framöver. Till Vansbro kommer jag komma fler år framöver. Kämpa på och ett stort lycka till under något av loppen som ni ska genomföra.

Simningsorskat lungödem

Skriven av Admin Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Simningsorsakat lungödem (SIPE) är ett tillstånd som innebär att simmaren drabbas av andnöd och/eller hosta. I nuläget pågår studier kring uppkomst och behandling av symptomen.   

Andnings- och luftvägsbesvär har under alla år varit det vanligaste förekommande symptomet som drabbat deltagare, och länge har köldastma misstänkts vara orsaken. Med tiden har dock misstanke kring tecken på simningsorsakat lungödem väckts, efter bland annat samtal med dykare och samlad forskning.

Några typiska symptom för simningsorsakat lungödem (SIPE) är andnöd, hosta, och nedsatt fysisk kapacitet under själva simningen, eller i anslutning till avslutad aktivitet. Man behöver inte drabbas av alla symptom, men andnöd och hosta förekommer nästan alltid. De riskfaktorer som diskuteras är bland annat vattnets temperatur, trånga våtdräkter, utebliven uppvärmning, samt högt blodtryck. Undersökningen kring simningsorsakat lungödem är pågående, i nuläget finns ingen fullständig kartläggning av riskfaktorerna, och därför inte heller någon kunskap kring hur man med säkerhet kan förebygga uppkomsten. Någonting som vanligtvis häver symptomen för lungödem är att omedelbart få komma upp ur vattnet och ta av sig våtdräkten. Detta behandlas vanligen sedan med syrgastillförsel och vätskedrivande medel.

Samtliga simmare som uppsökte sjukvårdare under Vansbrosimningens lopp 2016 kunde slutbehandlas på plats och fick också med sig skriftlig information och råd kring fortsatt simträning/tävlande.

Hela artikeln i läkartidningen hittar du här: Simningsorsakat lungödem vid svenska förhållanden otillräckligt studerat

 

 

 

 

 

 

Tack för mig!

Skriven av Admin Anna Mellberg,Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Så var det över. Min första svenska klassiker är avklarad. Det sista momentet var Vätternrundan och det gick över förväntan. Tanken var att jag skulle börja om nu igen, att jag skulle åka upp till Vansbro och simma men jag måste lyssna på kroppen. Två (eventuellt tre) av mina fyra moment i klassikern har jag utövat med ett stort diskbråck i ländryggen. Skidåkning och cykling har fungerat bra men att springa och simma är värre. Jag hade som mål att bli bra i ryggen under våren så jag kunde fortsatt med en ny klassiker men så blev det inte. Med tanke på alla år jag har haft ont i ryggen, att jag i vissa perioder under våren haft så ont att det stört sömnen, så är det inte konstigt att det tar lite tid. Hur gärna jag än vill köra på i samma tempo så är det nog värt att bromsa lite.

Men är det inte fantastiskt ändå, att jag kunnat cykla totalt 150 mil? Att det inte har varit några problem medan jag har svårt att ta på mig strumporna. Faktum är att efter Vätternrundan så har jag inte behövt ta en enda värktablett. Jag har ätit värktabletter i 2,5 månad men nu har jag klarat mig utan. Det är fascinerande tycker jag, vad rörelse och träning kan göra med kroppen. Målet just nu är att kunna springa igen och jag hoppas jag kan stå på startlinjen till Lidingöloppet nästa år och att jag då avslutar min andra klassiker. Med det sagt så hoppas jag att vi ses i Vansbro nästa år J

 

Det här blir även mitt sista inlägg för vansbrosimningen.se. Jag har tyvärr inte tid för det här längre. Det är tack vare att jag började blogga här som jag idag sitter med en klassiker i bagaget. Jag hade aldrig crawlat, åkt längdskidor (det lilla jag åkt räknas inte) eller cyklat på en racer. Men det var utmaningen i att kliva utanför bekvämlighetszonen som triggade mig till detta. Och med facit i hand har det varit mitt bästa träningsår någonsin. Jag har snittat fyra pass/vecka under ett års tid. Fått lära mig utöva nya träningsformer och blivit helt såld. Så tack ni som har följt mig under det här året. Vill ni fortsätta följa mig bloggar jag via min hemsida annamellberg.se. Sen finns jag på instagram (@mellbergwellness) och Facebook (@mellberg wellness).

 

Slutligen, lycka till att som ska simma i Vansbro det här året.

 

 

Var förberedd i både kropp och knopp

Skriven av Vansbrosimningen Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Det här är del 3 av 3 i vår artikelserie om vattenrädsla.

Att vara så rädd för vatten att man blir begränsad i sin vardag och inte klarar av det man vill göra är ett problem som många människor har. I den här artikelserien i tre delar kommer KBT-terapeuten Anna Knuts att förklara vad hydrofobi (vattenrädsla) är, hur man kan träna på att hantera sin rädsla och i den sista delen kommer hon att ge tips och råd till dig som tycker vatten är obehagligt men ändå vill simma Vansbrosimningen.

Nu är vi framme vid den tredje och sista delen i vår artikelserie om vattenrädsla. Med knappt en månad kvar till Vansbrosimningen handlar det om de sista förberedelserna och hur du hittar den rätta känslan när du står vid starten.

Vilket är ditt mål?

Innan du är på plats i Vansbro är det viktigt att du har klart för dig vad du har för mål. Varför ska du simma? Är det för att motivera dig till att träna, att ha en kul upplevelse tillsammans med dina kompisar eller att klara av en bra tid?

– Försök att se loppet som en positiv och rolig händelse och utgå alltid från dig själv. Fråga dig vilket mål du ska ha. Handlar det om att övervinna rädsla och att du ska klara av det och må bra? Är prestationen det viktigaste eller är det resan dit som betyder mest? Reflektera en stund med dig själv, vilken är din anledning till att delta i Vansbrosimningen? Säger Anna Knuts.

Belöna dig själv med positiva tankar

Dagarna innan loppet är det viktigt att du förbereder dig. Försök att hitta en kropp som är avslappnad och nöjd genom att äta och sova ordentligt. Ha god tid på dig innan loppet och var förberedd både i kropp och knopp. Njut av din simning och ha kul.

– Försök att öppna dina sinnen och njut av den underbara naturen, lyssna och se på alla trevliga simmare, funktionärer och publik. Var tacksam över att du har en kropp som fungerar och att du lever i ett land som ger dig förutsättningar att simma, säger Anna Knuts och fortsätter.

– Fyll dig själv med positiva tankar och dela gärna upp loppet i etapper, tänk 100 meter åt gången eller ta sikte på olika platser du ska passera. Kom ihåg att belöna dig själv efter loppet med positiva tankar och tänk på att utgå från dig själv och din prestation, lycka till!Anna Knuts Utveckling och Hälsa

Anna Knuts är Leg. Sjuksköterska samt KBT-terapeut och Mindfulnessinstruktör. Anna har arbetat med psykisk ohälsa i 30 år och driver idag företaget ”Anna Knuts utveckling och hälsa”.
Genom företaget hjälper hon bland annat olika organisationer med bemanning och tar emot privatpersoner för samtal och handledning. Läs mer om Anna och hennes verksamhet på knutsutveckling.se

Förbered dig ordentligt för öppet vatten-säsongen

Skriven av Åsa Annerstedt Åsa Annerstedt | 0 kommentarer

Blogg

Många tycker det är obehagligt med öppet vatten, detta beror ofta på känslan av ”det okända”. Människan vill ha kontroll och i det mörka, okända vattnet kan man känna sig liten. Men det finns bara ett sätt att komma till rätta med detta: att utsätta sig för det!

Vansbrosimningen är i juli och det innebär att juni blir månaden då vi testar all vår utrustning och eventuellt kör något öppet vatten-lopp för att ”värma upp”. Runn Open Water i Falun är ett bra lopp i både storlek och tid, dessutom är det ett seedningslopp.

Förberedelser för öppet vatten

Men innan man kör en tävling så ska man ha fixat med sin utrustning i lugn och ro. Testa den i bassäng så du kan justera glasögon, känn på hur det är att simma med en neoprenhuva (rekommenderar det till alla motionärer) och känn efter så att våtdräkten sitter som den ska med bra rörlighet över axlarna. Sen måste den vara skön runt hals och nacke också. Mot skav kan man använda vitt vaselin eller sportslick.

Neoprenhuva för öppet vatten Headband för öppet vatten

När utrustningen är fixad är det bara att dra med sig några vänner eller bekanta till sjön eller det öppna vattnet man har att tillgå. Är man ensam så ska man ha något färgglatt med sig i vattnet, det kan vara en knallgul badmössa eller en ”safer swimmer LED-light” som man drar med sig, kolla www.olanderswim.se . Kanske kan man få med sig en vän i en kajak eller båt, man ska ha respekt för vattnet!

Det bästa är såklart om man kan simträna med en förening, i Falu Simsällskap har vi organiserade träningar i öppet vatten en kväll i veckan. Då kan man simma i grupper- både träna på att ”bråka” lite i vattnet och att ha sällskap. Det är sällan helt smärtfritt vid en start i öppet vatten och då menar jag inte att man ska bråka och förstöra för varandra med avsikt. Det är helt enkelt väldigt trångt och det är svårt att navigera och se alla runt omkring sig så man kan ta den bästa vägen. Den bästa vägen är inte alltid den närmsta vägen, den kan faktiskt vara bra att undvika mitten-spåret.

Lycka till med din träning!

   

Unna dig en festlig frukost

Skriven av Anna Mellberg Anna Mellberg | 0 kommentarer

Förutom träning så är laga och äta mat min stora passion i livet. Ni som följer mig på sociala medier har nog förstått att jag är svag för frukostar och sitter gärna länge och äter samtidigt som jag bläddrar i tidningen. Jag går gärna upp tidigare för att hinna äta frukost i lugn och ro. Det finns inte i min värld att jag skulle slänga i mig maten för att stressa iväg till jobbet. I det här inlägget tänkte jag därför ge er mina tre godaste frukostar; overnight oats, nicecream med granola och bananpannkakor. Och nej, man behöver inte piffa lika mycket som jag har gjort utan det går lika bra att äta i din gamla vanliga skål. Och till er som tycker detta verkar krångligt och tar mycket tid; det tar max 10 minuter och är så värt det om du vill ha lite variation emellanåt.

Overnight oats (2 portioner)Overnight oats av Anna Mellberg

1 dl havredryck (osötad)

1 dl havregryn

1 msk chiafrön

½ dl kokos

2 msk russin

1 tsk kanel

1 banan

Blanda havredryck, havregryn, chiafrön, russin och kanel i en burk med lock. Ställ in i kylen över natten. Mosa bananen och blanda ner den i gröten på morgonen. Servera overnight oats med bär eller annan frukt som topping. Ät tillsammans med ett eller två kokta ägg.

Nicecream med granola (2 portioner)Nicecream med granola av Anna Mellberg.

1 dl frysta jordgubbar

1 fryst banan

1 dl kokosdryck (osötad)

½ dl kokos

Granola (vill du göra egen har du mitt recept här)

Mixa alla ingredienser utom granolan. Beroende på hur kraftfull din mixer är så kan du behöva stanna och röra om några gånger. Är det omöjligt att mixa så tillsätt mer vätska. Toppa sedan med granola och vill du inte göra egen så finns det bra varianter att köpa, se bara till att inte köpa en med onödigt mycket socker i. Ät tillsammans med ett eller två kokta ägg.

Bananpannkakor med chokladmousse (2 portioner)

Chokladmousse

1 mogen avokado

2 msk kakao (vill du ha starkare chokladsmak använd mer – svagare använd mindre)

1 msk flytande honung

3 dadlar

3 msk vatten

1 nypa havssalt

Mixa först dadlarna och vattnet. Tillsätt kakao, honung och avokado och mixa till en slät massa. Häll över i en skål och rör ner havssalt. Ställ kallt tills pannkakorna är klara.

PannkakorBananpannkakor av Anna Mellberg

2 bananer

4 ägg

2 msk chiafrön

1/2 dl havregryn

en nypa vaniljpulver

1/2 dl kokos

kokosolja till stekning

Mosa bananerna i en bunke. Blanda i övriga ingredienser och se till att allt blandats

Värm upp en stekpanna med kokosolja och klicka ut små plättar. Stek tills de blivit gyllenbruna och servera med skivad banan och chokladmousse.

 

Vill du ha mer frukostinspiration, klicka in på min hemsida.

Anna Mellberg - Mellberg wellness

  

I sommar ska jag springa snabbare

Skriven av Christoffer Hansson Christoffer Hansson,Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Sommaren närmar sig verkligen med stormsteg. Jag har till och med fått plocka fram robotgräsklipparen och då känns det verkligen som sommar.

Det är säkert många av er som jagar mil på cykeln för snart är det dags för Vätternrundan, särskilt för er som ska genomföra En Svensk Klassiker. Även fast jag inte gör En Svensk Klassiker i år så vet jag ändå hur tankarna går och hur känslan är inför detta magiska lopp. Jag vet hur tankarna går runt träningen och att just nu försöka hinna cykla så många mil man bara kan och hinner.

Vi är inne i maj månad och Vansbrosimningens vecka är snart här. Ni som cyklar och har siktet på Vätternrundan, glöm för guds skull inte bort att simma också. Vi andra som har siktet på simningen ska självklart bara fortsätta simma. Snart kan vi till och med börja simma utomhus. För mig har det blivit väldigt lite simning men desto mer av det som jag är sämst på. Skrev i mitt förra blogginlägg att jag skulle dela med mig av mitt träningsupplägg. Efter att jag skrev det bestämde jag mig för att ta tag i det som jag känner mig sämst på men som jag måste vara bättre på om Sommarens alla Swimruns ska kunna genomföras rättvist. Simningen hanterar jag väldigt bra tycker jag men löpningen däremot är katastrof. Eller har i alla fall varit.

Nu har jag tagit tag i min löpning och gör ett seriöst försök att bli mycket bättre. Eftersom jag tidigare känt mig sämst när det kommer sig till löpningen så har jag haft lätt för att strunta i den träningen. Har mer kört den träningen som ett ont måste och då bara kört det som ”mellanmjölksträning”. Bara dragit ut och sprungit i ett lagom tempo utan att ha en enda tanke om att kanske träna löpning på ett mer strukturerat sätt för att en dag kanske känna mig hyffsat duktig på det. Som ni alla vet är det en hel del löpning i swimrun och det är där man kan hämta in en hel del tid. Därför kör jag nu denna hårda satsning på det och därför har min simning kommit lite på sidan av.

Jag har fått hjälp av min lillebror Nicklas och min kompis Johan, @gnistans, med att planera min löpträning. Mitt upplägg just nu är att jag ska köra minst ett pass backintervaller per vecka för att få spänst och styrka i benen. Vilket även kommer göra mig mer mjölksyretålig. Minst ett distanspass per vecka som jag kommer försöka öka på med 5 minuter eller 1 kilometer per vecka. Distanspasset ska självklart köras i distansfart. Mellan dessa två löppassen försöker jag få in minst ett varierande pass med löpstyrka och löpteknik. Mellan all denna löpträning är tanken att jag ska hinna simma, cykla och träna med mina skigrip. Just nu är jag under uppstart av detta men jag kämpar på. Min motivation är i alla fall tillbaka på riktigt igen och det är jag glad över.

Håll gärna lite extra utkik på min instagram @livsstilmedhansson nu under maj månad. Jag kommer nämligen inom kort att köra en tävling där ni kommer ha chansen att vinna bland annat en startplats till Vansbrosimningen. Håll till godo och kör hårt.

  (träningsdagbok)

Träna på din rädsla

Skriven av Vansbrosimningen Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Det här är del 2 av 3 i vår artikelserie om vattenrädsla.

Att vara så rädd för vatten att man blir begränsad i sin vardag och inte klarar av det man vill göra är ett problem som många människor har. I den här artikelserien i tre delar kommer KBT-terapeuten Anna Knuts att förklara vad hydrofobi (vattenrädsla) är, hur man kan träna på att hantera sin rädsla och i den sista delen kommer hon att ge tips och råd till dig som tycker vatten är obehagligt men ändå vill simma Vansbrosimningen.

Vattenrädsla, hydrofobi, är en rädsla som många gånger uppstått på grund av något vi upplevt när vi var små. Men går det att hantera detta? Och i så fall, hur?

Identifiera ditt problem

– För att bearbeta din rädsla är det viktigt att identifiera ditt problem, är du till exempel rädd för mörkt vatten är det viktigt att fundera på vad mörkt vatten är, vad är det du egentligen är rädd för? Säger Anna Knuts.

När du identifierat ditt problem är nästa steg att förstå vilken känsla som väcks inom dig, är det rädsla eller kanske skam? Namnge, förstå och sätt in känslan i sammanhanget.

– Kom ihåg att känslor rör sig och klingar av, du är rädd en stund men försök att styra tankarna och inse att det är okej att vara rädd, stanna upp och känn efter hur det verkligen känns, säger Anna.

En annan viktig del i processen att bearbeta sin rädsla är att hitta en motivation. Varför vill du bli av med din rädsla? Är det för att kunna leka med barnen i vattnet? Eller kanske simma Vansbrosimningen? Oavsett vilket är det viktigt att ha ett syfte, en motivation som hjälper dig i strävan mot målet.

”Var lekfull i ditt utforskande”

När du landat i vad det är som gör dig rädd och varför du vill bli av med rädslan är det dags att börja öva. Men innan du ger dig ut i vattnet är det bra att göra en sista reflektion över dina känslor genom att göra en hierarki från 1-10 över din rädsla. Det som känns minst skrämmande graderar du till 1 och det som känns mest skrämmande till en 10:a.

– Fundera över om det är skillnad på att simma ensam eller med någon och om det är skillnad på att simma nära land eller långt ut på öppet vatten. Fundera och gradera ditt obehag, säger
Anna.

När du graderat ditt obehag är det dags att börja med exponeringen – att utsätta dig för vattnet. Ta hjälp i början med att använda dig av olika flythjälpmedel. Bär till exempel en flytväst vid ditt första möte med din valda situation. Detta kommer förhoppningsvis att hjälpa dig att utforska och interagera med vattnet utan att vara rädd eftersom du alltid kommer att vara flytande. En annan hjälp kan vara sällskap, ta med en kompis när du ska öva så kanske det känns lättare mot att vara ensam. När du är i vattnet, visualisera ditt lopp, hur vill du att det ska kännas? Vilka tankar vill du ha med dig och hur ska ditt beteende se ut före och under loppet?

– Öva, öva och öva är ledordet. Desto mer du tränar dig med vatten i olika situationer ju mindre skrämmande blir det. Skaffa dig kunskap om hur vatten fungerar och hur du fungerar i vatten, var lekfull i ditt utforskande, avslutar Anna.

Anna Knuts 7 bästa tips

 

I den tredje och sista delen av artikelserien ger Anna Knuts tips till dig som tycker vatten är obehagligt men ändå vill simma Vansbrosimningen.Anna-Knuts-9

Anna Knuts är Leg. Sjuksköterska samt KBT-terapeut och Mindfulnessinstruktör. Anna har arbetat med psykisk ohälsa i 30 år och driver idag företaget ”Anna Knuts utveckling och hälsa”.
Genom företaget hjälper hon bland annat olika organisationer med bemanning och tar emot privatpersoner för samtal och handledning. Läs mer om Anna och hennes verksamhet på knutsutveckling.se

 

Träna men kom ihåg att njuta lite också

Skriven av Vansbrosimningen Vansbrosimningen | 0 kommentarer

När jag scrollade igenom mitt instagram-flöde (mellbergwellness) såg jag att det var exakt ett år sedan min våtdräkt anlände hem. 29 maj testade jag den för första gången i sjön och där blev jag frälst kan man säga. Inte av själva våtdräkten men av att simma i öppet vatten. Visst, det är superskönt att kliva ner i en bassäng, ha tillgång till bubbelpool efter passet och kunna njuta i duschen och att allt detta finns under samma tak. Men känslan av att kasta sig i en uppfriskande och spegelblank sjö är ju rätt svårslagen ändå. Det är till och med härligt att simma i regn tro det eller ej. Och alla vi som startade lite senare på Vansbrosimningen i fjol fick ju även uppleva att simma i åska och hagel, det var spännande.

bild 1 april

Simningen är lite som löpningen, ganska enkel och kräver inte så mycket utrustning. Till en början kändes det lite överflödigt att ha våtdräkt för ”jag är ju ingen badkruka” men jag fick ge mig på den fronten. Det är skönt och faktum är att den gör så att du flyter lite lättare och allt gratis man kan få är ju ett plus. Dock är det ju en smärre pina för kroppen när det stötvis kommer in kallt vatten innanför vårdräkten. Det kan ha att göra med att min våtdräkt är något stor för mig så jag skulle egentligen behöva köpa mig en ny.

bild 2 april

Jag är ju ingen proffssimmare direkt utan kallar mig gärna för amatör. Tanterna simmar ju för tusan fortare bröstsim än vad jag crawlar i badhuset, får slipa på tekniken. Visst är det roligt att pressa sig och slå tider men det är inte det som jag fokuserar på just nu. Förr var det så och jag har alltid varit ”en duktig flicka” men idag får jag ut tusen gånger mer om jag fokuserar på själva upplevelsen istället för prestationen. Jag tror det är många som är rädda för att anmäla sig till lopp för de är rädda att misslyckas och jag förstår er. Sedan jag bestämde mig för att sluta fokusera allt för mycket på prestation och tider har min träning blivit roligare, mina tävlingsnerver har försvunnit och känslan efteråt är skön. Jag blir inte imponerad av de människor som ska ta sig an ett lopp utan att träna. Det är idiotiskt och som gjort för skador och tristess. Jag har varit dåligt tränad till Göteborgsvarvet ett år och det var mitt värsta lopp någonsin, det var bara mitt pannben som fick mig över mållinjen men efteråt kunde jag inte springa på ett halvår p.g.a. överansträngt knä = idioti. Så träningen är viktig inför ett lopp men det behöver inte betyda att du måste ägna all din lediga tid åt den. Det tar mycket tid men se då till att kombinera den med annat, som tipset jag tänker avsluta detta inlägget med!

bild 3 april

Förbered en riktigt god frukost, brygg en kanna kaffe och häll på termos och packa ner det plus en filt i en väska. Packa även ner schampo och varma kläder. Simma ditt planerade pass i sjön. Efteråt tvättar du dig i sjön, här är det ju skönast att vara naken men du får avgöra själv om det är lämpligt. Jag har inga problem med trängsel eftersom jag är morgonpigg och gärna simmar tidigt. I vilket fall, klä på dig dina kläder och sätt dig någonstans där det känns bra. Har du tur så är det sol och det höjer ju upplevelsen lite extra, men att sitta under ett träd i duggregn är inte så tokigt det heller. Njut av din frukost och din vy, ta in känslan i kroppen av att tränat och ”duschat” och hur gott din frukost (kvällsmat) smakar. Åh, nu längtar jag efter premiärdoppet i sjön. Kram

bild 4 april