Blogg

Var förberedd i både kropp och knopp

Skriven av Vansbrosimningen Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Det här är del 3 av 3 i vår artikelserie om vattenrädsla.

Att vara så rädd för vatten att man blir begränsad i sin vardag och inte klarar av det man vill göra är ett problem som många människor har. I den här artikelserien i tre delar kommer KBT-terapeuten Anna Knuts att förklara vad hydrofobi (vattenrädsla) är, hur man kan träna på att hantera sin rädsla och i den sista delen kommer hon att ge tips och råd till dig som tycker vatten är obehagligt men ändå vill simma Vansbrosimningen.

Nu är vi framme vid den tredje och sista delen i vår artikelserie om vattenrädsla. Med knappt en månad kvar till Vansbrosimningen handlar det om de sista förberedelserna och hur du hittar den rätta känslan när du står vid starten.

Vilket är ditt mål?

Innan du är på plats i Vansbro är det viktigt att du har klart för dig vad du har för mål. Varför ska du simma? Är det för att motivera dig till att träna, att ha en kul upplevelse tillsammans med dina kompisar eller att klara av en bra tid?

– Försök att se loppet som en positiv och rolig händelse och utgå alltid från dig själv. Fråga dig vilket mål du ska ha. Handlar det om att övervinna rädsla och att du ska klara av det och må bra? Är prestationen det viktigaste eller är det resan dit som betyder mest? Reflektera en stund med dig själv, vilken är din anledning till att delta i Vansbrosimningen? Säger Anna Knuts.

Belöna dig själv med positiva tankar

Dagarna innan loppet är det viktigt att du förbereder dig. Försök att hitta en kropp som är avslappnad och nöjd genom att äta och sova ordentligt. Ha god tid på dig innan loppet och var förberedd både i kropp och knopp. Njut av din simning och ha kul.

– Försök att öppna dina sinnen och njut av den underbara naturen, lyssna och se på alla trevliga simmare, funktionärer och publik. Var tacksam över att du har en kropp som fungerar och att du lever i ett land som ger dig förutsättningar att simma, säger Anna Knuts och fortsätter.

– Fyll dig själv med positiva tankar och dela gärna upp loppet i etapper, tänk 100 meter åt gången eller ta sikte på olika platser du ska passera. Kom ihåg att belöna dig själv efter loppet med positiva tankar och tänk på att utgå från dig själv och din prestation, lycka till!Anna Knuts Utveckling och Hälsa

Anna Knuts är Leg. Sjuksköterska samt KBT-terapeut och Mindfulnessinstruktör. Anna har arbetat med psykisk ohälsa i 30 år och driver idag företaget ”Anna Knuts utveckling och hälsa”.
Genom företaget hjälper hon bland annat olika organisationer med bemanning och tar emot privatpersoner för samtal och handledning. Läs mer om Anna och hennes verksamhet på knutsutveckling.se

Förbered dig ordentligt för öppet vatten-säsongen

Skriven av Åsa Annerstedt Åsa Annerstedt | 0 kommentarer

Blogg

Många tycker det är obehagligt med öppet vatten, detta beror ofta på känslan av ”det okända”. Människan vill ha kontroll och i det mörka, okända vattnet kan man känna sig liten. Men det finns bara ett sätt att komma till rätta med detta: att utsätta sig för det!

Vansbrosimningen är i juli och det innebär att juni blir månaden då vi testar all vår utrustning och eventuellt kör något öppet vatten-lopp för att ”värma upp”. Runn Open Water i Falun är ett bra lopp i både storlek och tid, dessutom är det ett seedningslopp.

Förberedelser för öppet vatten

Men innan man kör en tävling så ska man ha fixat med sin utrustning i lugn och ro. Testa den i bassäng så du kan justera glasögon, känn på hur det är att simma med en neoprenhuva (rekommenderar det till alla motionärer) och känn efter så att våtdräkten sitter som den ska med bra rörlighet över axlarna. Sen måste den vara skön runt hals och nacke också. Mot skav kan man använda vitt vaselin eller sportslick.

Neoprenhuva för öppet vatten Headband för öppet vatten

När utrustningen är fixad är det bara att dra med sig några vänner eller bekanta till sjön eller det öppna vattnet man har att tillgå. Är man ensam så ska man ha något färgglatt med sig i vattnet, det kan vara en knallgul badmössa eller en ”safer swimmer LED-light” som man drar med sig, kolla www.olanderswim.se . Kanske kan man få med sig en vän i en kajak eller båt, man ska ha respekt för vattnet!

Det bästa är såklart om man kan simträna med en förening, i Falu Simsällskap har vi organiserade träningar i öppet vatten en kväll i veckan. Då kan man simma i grupper- både träna på att ”bråka” lite i vattnet och att ha sällskap. Det är sällan helt smärtfritt vid en start i öppet vatten och då menar jag inte att man ska bråka och förstöra för varandra med avsikt. Det är helt enkelt väldigt trångt och det är svårt att navigera och se alla runt omkring sig så man kan ta den bästa vägen. Den bästa vägen är inte alltid den närmsta vägen, den kan faktiskt vara bra att undvika mitten-spåret.

Lycka till med din träning!

   

Unna dig en festlig frukost

Skriven av Anna Mellberg Anna Mellberg | 0 kommentarer

Förutom träning så är laga och äta mat min stora passion i livet. Ni som följer mig på sociala medier har nog förstått att jag är svag för frukostar och sitter gärna länge och äter samtidigt som jag bläddrar i tidningen. Jag går gärna upp tidigare för att hinna äta frukost i lugn och ro. Det finns inte i min värld att jag skulle slänga i mig maten för att stressa iväg till jobbet. I det här inlägget tänkte jag därför ge er mina tre godaste frukostar; overnight oats, nicecream med granola och bananpannkakor. Och nej, man behöver inte piffa lika mycket som jag har gjort utan det går lika bra att äta i din gamla vanliga skål. Och till er som tycker detta verkar krångligt och tar mycket tid; det tar max 10 minuter och är så värt det om du vill ha lite variation emellanåt.

Overnight oats (2 portioner)Overnight oats av Anna Mellberg

1 dl havredryck (osötad)

1 dl havregryn

1 msk chiafrön

½ dl kokos

2 msk russin

1 tsk kanel

1 banan

Blanda havredryck, havregryn, chiafrön, russin och kanel i en burk med lock. Ställ in i kylen över natten. Mosa bananen och blanda ner den i gröten på morgonen. Servera overnight oats med bär eller annan frukt som topping. Ät tillsammans med ett eller två kokta ägg.

Nicecream med granola (2 portioner)Nicecream med granola av Anna Mellberg.

1 dl frysta jordgubbar

1 fryst banan

1 dl kokosdryck (osötad)

½ dl kokos

Granola (vill du göra egen har du mitt recept här)

Mixa alla ingredienser utom granolan. Beroende på hur kraftfull din mixer är så kan du behöva stanna och röra om några gånger. Är det omöjligt att mixa så tillsätt mer vätska. Toppa sedan med granola och vill du inte göra egen så finns det bra varianter att köpa, se bara till att inte köpa en med onödigt mycket socker i. Ät tillsammans med ett eller två kokta ägg.

Bananpannkakor med chokladmousse (2 portioner)

Chokladmousse

1 mogen avokado

2 msk kakao (vill du ha starkare chokladsmak använd mer – svagare använd mindre)

1 msk flytande honung

3 dadlar

3 msk vatten

1 nypa havssalt

Mixa först dadlarna och vattnet. Tillsätt kakao, honung och avokado och mixa till en slät massa. Häll över i en skål och rör ner havssalt. Ställ kallt tills pannkakorna är klara.

PannkakorBananpannkakor av Anna Mellberg

2 bananer

4 ägg

2 msk chiafrön

1/2 dl havregryn

en nypa vaniljpulver

1/2 dl kokos

kokosolja till stekning

Mosa bananerna i en bunke. Blanda i övriga ingredienser och se till att allt blandats

Värm upp en stekpanna med kokosolja och klicka ut små plättar. Stek tills de blivit gyllenbruna och servera med skivad banan och chokladmousse.

 

Vill du ha mer frukostinspiration, klicka in på min hemsida.

Anna Mellberg - Mellberg wellness

  

I sommar ska jag springa snabbare

Skriven av Christoffer Hansson Christoffer Hansson,Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Sommaren närmar sig verkligen med stormsteg. Jag har till och med fått plocka fram robotgräsklipparen och då känns det verkligen som sommar.

Det är säkert många av er som jagar mil på cykeln för snart är det dags för Vätternrundan, särskilt för er som ska genomföra En Svensk Klassiker. Även fast jag inte gör En Svensk Klassiker i år så vet jag ändå hur tankarna går och hur känslan är inför detta magiska lopp. Jag vet hur tankarna går runt träningen och att just nu försöka hinna cykla så många mil man bara kan och hinner.

Vi är inne i maj månad och Vansbrosimningens vecka är snart här. Ni som cyklar och har siktet på Vätternrundan, glöm för guds skull inte bort att simma också. Vi andra som har siktet på simningen ska självklart bara fortsätta simma. Snart kan vi till och med börja simma utomhus. För mig har det blivit väldigt lite simning men desto mer av det som jag är sämst på. Skrev i mitt förra blogginlägg att jag skulle dela med mig av mitt träningsupplägg. Efter att jag skrev det bestämde jag mig för att ta tag i det som jag känner mig sämst på men som jag måste vara bättre på om Sommarens alla Swimruns ska kunna genomföras rättvist. Simningen hanterar jag väldigt bra tycker jag men löpningen däremot är katastrof. Eller har i alla fall varit.

Nu har jag tagit tag i min löpning och gör ett seriöst försök att bli mycket bättre. Eftersom jag tidigare känt mig sämst när det kommer sig till löpningen så har jag haft lätt för att strunta i den träningen. Har mer kört den träningen som ett ont måste och då bara kört det som ”mellanmjölksträning”. Bara dragit ut och sprungit i ett lagom tempo utan att ha en enda tanke om att kanske träna löpning på ett mer strukturerat sätt för att en dag kanske känna mig hyffsat duktig på det. Som ni alla vet är det en hel del löpning i swimrun och det är där man kan hämta in en hel del tid. Därför kör jag nu denna hårda satsning på det och därför har min simning kommit lite på sidan av.

Jag har fått hjälp av min lillebror Nicklas och min kompis Johan, @gnistans, med att planera min löpträning. Mitt upplägg just nu är att jag ska köra minst ett pass backintervaller per vecka för att få spänst och styrka i benen. Vilket även kommer göra mig mer mjölksyretålig. Minst ett distanspass per vecka som jag kommer försöka öka på med 5 minuter eller 1 kilometer per vecka. Distanspasset ska självklart köras i distansfart. Mellan dessa två löppassen försöker jag få in minst ett varierande pass med löpstyrka och löpteknik. Mellan all denna löpträning är tanken att jag ska hinna simma, cykla och träna med mina skigrip. Just nu är jag under uppstart av detta men jag kämpar på. Min motivation är i alla fall tillbaka på riktigt igen och det är jag glad över.

Håll gärna lite extra utkik på min instagram @livsstilmedhansson nu under maj månad. Jag kommer nämligen inom kort att köra en tävling där ni kommer ha chansen att vinna bland annat en startplats till Vansbrosimningen. Håll till godo och kör hårt.

  (träningsdagbok)

Träna på din rädsla

Skriven av Vansbrosimningen Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Det här är del 2 av 3 i vår artikelserie om vattenrädsla.

Att vara så rädd för vatten att man blir begränsad i sin vardag och inte klarar av det man vill göra är ett problem som många människor har. I den här artikelserien i tre delar kommer KBT-terapeuten Anna Knuts att förklara vad hydrofobi (vattenrädsla) är, hur man kan träna på att hantera sin rädsla och i den sista delen kommer hon att ge tips och råd till dig som tycker vatten är obehagligt men ändå vill simma Vansbrosimningen.

Vattenrädsla, hydrofobi, är en rädsla som många gånger uppstått på grund av något vi upplevt när vi var små. Men går det att hantera detta? Och i så fall, hur?

Identifiera ditt problem

– För att bearbeta din rädsla är det viktigt att identifiera ditt problem, är du till exempel rädd för mörkt vatten är det viktigt att fundera på vad mörkt vatten är, vad är det du egentligen är rädd för? Säger Anna Knuts.

När du identifierat ditt problem är nästa steg att förstå vilken känsla som väcks inom dig, är det rädsla eller kanske skam? Namnge, förstå och sätt in känslan i sammanhanget.

– Kom ihåg att känslor rör sig och klingar av, du är rädd en stund men försök att styra tankarna och inse att det är okej att vara rädd, stanna upp och känn efter hur det verkligen känns, säger Anna.

En annan viktig del i processen att bearbeta sin rädsla är att hitta en motivation. Varför vill du bli av med din rädsla? Är det för att kunna leka med barnen i vattnet? Eller kanske simma Vansbrosimningen? Oavsett vilket är det viktigt att ha ett syfte, en motivation som hjälper dig i strävan mot målet.

”Var lekfull i ditt utforskande”

När du landat i vad det är som gör dig rädd och varför du vill bli av med rädslan är det dags att börja öva. Men innan du ger dig ut i vattnet är det bra att göra en sista reflektion över dina känslor genom att göra en hierarki från 1-10 över din rädsla. Det som känns minst skrämmande graderar du till 1 och det som känns mest skrämmande till en 10:a.

– Fundera över om det är skillnad på att simma ensam eller med någon och om det är skillnad på att simma nära land eller långt ut på öppet vatten. Fundera och gradera ditt obehag, säger
Anna.

När du graderat ditt obehag är det dags att börja med exponeringen – att utsätta dig för vattnet. Ta hjälp i början med att använda dig av olika flythjälpmedel. Bär till exempel en flytväst vid ditt första möte med din valda situation. Detta kommer förhoppningsvis att hjälpa dig att utforska och interagera med vattnet utan att vara rädd eftersom du alltid kommer att vara flytande. En annan hjälp kan vara sällskap, ta med en kompis när du ska öva så kanske det känns lättare mot att vara ensam. När du är i vattnet, visualisera ditt lopp, hur vill du att det ska kännas? Vilka tankar vill du ha med dig och hur ska ditt beteende se ut före och under loppet?

– Öva, öva och öva är ledordet. Desto mer du tränar dig med vatten i olika situationer ju mindre skrämmande blir det. Skaffa dig kunskap om hur vatten fungerar och hur du fungerar i vatten, var lekfull i ditt utforskande, avslutar Anna.

Anna Knuts 7 bästa tips

 

I den tredje och sista delen av artikelserien ger Anna Knuts tips till dig som tycker vatten är obehagligt men ändå vill simma Vansbrosimningen.Anna-Knuts-9

Anna Knuts är Leg. Sjuksköterska samt KBT-terapeut och Mindfulnessinstruktör. Anna har arbetat med psykisk ohälsa i 30 år och driver idag företaget ”Anna Knuts utveckling och hälsa”.
Genom företaget hjälper hon bland annat olika organisationer med bemanning och tar emot privatpersoner för samtal och handledning. Läs mer om Anna och hennes verksamhet på knutsutveckling.se

 

Träna men kom ihåg att njuta lite också

Skriven av Vansbrosimningen Vansbrosimningen | 0 kommentarer

När jag scrollade igenom mitt instagram-flöde (mellbergwellness) såg jag att det var exakt ett år sedan min våtdräkt anlände hem. 29 maj testade jag den för första gången i sjön och där blev jag frälst kan man säga. Inte av själva våtdräkten men av att simma i öppet vatten. Visst, det är superskönt att kliva ner i en bassäng, ha tillgång till bubbelpool efter passet och kunna njuta i duschen och att allt detta finns under samma tak. Men känslan av att kasta sig i en uppfriskande och spegelblank sjö är ju rätt svårslagen ändå. Det är till och med härligt att simma i regn tro det eller ej. Och alla vi som startade lite senare på Vansbrosimningen i fjol fick ju även uppleva att simma i åska och hagel, det var spännande.

bild 1 april

Simningen är lite som löpningen, ganska enkel och kräver inte så mycket utrustning. Till en början kändes det lite överflödigt att ha våtdräkt för ”jag är ju ingen badkruka” men jag fick ge mig på den fronten. Det är skönt och faktum är att den gör så att du flyter lite lättare och allt gratis man kan få är ju ett plus. Dock är det ju en smärre pina för kroppen när det stötvis kommer in kallt vatten innanför vårdräkten. Det kan ha att göra med att min våtdräkt är något stor för mig så jag skulle egentligen behöva köpa mig en ny.

bild 2 april

Jag är ju ingen proffssimmare direkt utan kallar mig gärna för amatör. Tanterna simmar ju för tusan fortare bröstsim än vad jag crawlar i badhuset, får slipa på tekniken. Visst är det roligt att pressa sig och slå tider men det är inte det som jag fokuserar på just nu. Förr var det så och jag har alltid varit ”en duktig flicka” men idag får jag ut tusen gånger mer om jag fokuserar på själva upplevelsen istället för prestationen. Jag tror det är många som är rädda för att anmäla sig till lopp för de är rädda att misslyckas och jag förstår er. Sedan jag bestämde mig för att sluta fokusera allt för mycket på prestation och tider har min träning blivit roligare, mina tävlingsnerver har försvunnit och känslan efteråt är skön. Jag blir inte imponerad av de människor som ska ta sig an ett lopp utan att träna. Det är idiotiskt och som gjort för skador och tristess. Jag har varit dåligt tränad till Göteborgsvarvet ett år och det var mitt värsta lopp någonsin, det var bara mitt pannben som fick mig över mållinjen men efteråt kunde jag inte springa på ett halvår p.g.a. överansträngt knä = idioti. Så träningen är viktig inför ett lopp men det behöver inte betyda att du måste ägna all din lediga tid åt den. Det tar mycket tid men se då till att kombinera den med annat, som tipset jag tänker avsluta detta inlägget med!

bild 3 april

Förbered en riktigt god frukost, brygg en kanna kaffe och häll på termos och packa ner det plus en filt i en väska. Packa även ner schampo och varma kläder. Simma ditt planerade pass i sjön. Efteråt tvättar du dig i sjön, här är det ju skönast att vara naken men du får avgöra själv om det är lämpligt. Jag har inga problem med trängsel eftersom jag är morgonpigg och gärna simmar tidigt. I vilket fall, klä på dig dina kläder och sätt dig någonstans där det känns bra. Har du tur så är det sol och det höjer ju upplevelsen lite extra, men att sitta under ett träd i duggregn är inte så tokigt det heller. Njut av din frukost och din vy, ta in känslan i kroppen av att tränat och ”duschat” och hur gott din frukost (kvällsmat) smakar. Åh, nu längtar jag efter premiärdoppet i sjön. Kram

bild 4 april

Våtdräkten

Skriven av Åsa Annerstedt Åsa Annerstedt | 0 kommentarer

Under Vansbroveckan finns det flera roliga utmaningar att välja mellan, eller varför inte köra alla som Christoffer Hansson gjorde 2016. I det här blogginlägget tänkte jag skriva lite om våtdräkten eftersom den är betydelsefull i många av utmaningarna.Åsa-april-2017-1

Det är viktigt att man i god tid, som nu i april/maj börjar testa olika våtdräkter för att hitta rätt. Vad är ändamålet? Ska du köra Vansbrosimningen, triathlon eller Swimrun till exempel? Kan du crawla hela sträckan eller tänker du simma bröstsim hela eller delar av sträckan?

Om vi börjar med simningen så ska dräkten vara långärmad och långbent om du kan crawla hela sträckan. Ska du simma bröstsim så ska den

klippas ovan knäna så du kan röra på benen i bröstbentaget. Den ska sitta bra runt halsen/nacken och vara lite tunnare runt axeln så du kan röra dig i simningen

För triathlon kan dräkten vara samma som i öppet vatten, men tipset här är att träna på att få av den snabbt!

I Swimrun ska man tänka på löpningen också, så ta gärna korta ben, antingen om du klipper av benen på en gammal dräkt eller köper en ny swimrundräkt. En swimrundräkt ska vara praktisk, så kolla hur den går att öppna upp så du kan göra det när du springer. En del dräkter har Åsa-april-2017-5dragkedja både fram och bak vilket kan vara smidigt, men det smartaste är att ha dragkedjan framtill så du kan justera på egen hand, dragkedjan bak kan vara svår och man behöver ofta lite hjälp från lagkamraten.

Det går givetvis att investera i en bra swimrundräkt och simma öppet vatten i den också, beroende på vad målsättningen är. Våtdräkter är dyra och det bästa är att hitta en som fungerar på flera event om man är motionär.

Tänk på att prova olika modeller, men också olika märken om du kan. Dräkterna är lite olika och utvecklas hela tiden. Gå inte alltid på de dyraste och mest kända märkena.

Övrig utrustning är simglasögon, välj ett par där du kan justera näsbryggan så du får rätt passform. Tvätta glasögonen med lite tandkräm eller diskmedel kvällen innan race så immar de lite mindre, är glasögonen helt nya så behövs inte detta så de är imfria i början.Åsa-april-2017-2

Är det kallt så kan du köra med dubbla badmössor, eller neoprenhuva.

Tänker du tävla med paddlar i Swimrun så ska du träna med paddlar, då börjar du nu i bassäng med korta distanser och öka succesivt så du inte drar på dig axelskador i sommar! Det är tyngre att simma med paddlar och det går fortare så länge man orkar accelerera genom draget, men när man blir trött och inte orkar det så kommer man simma långsammare.

Träna klokt och ha en bra Påsk!

Åsa-april-2017-4

 

AsaAnnerstedt_byline

   

 

Räkna kakelplattor i väntan på värmen

Skriven av Christoffer Hansson Christoffer Hansson | 0 kommentarer

Nu har jag för första gången mött en ordentlig motgång sedan jag gjorde min första Svenska Klassiker 2013. Under alla år jag varit konditionsidrottare på amatörnivå har jag verkligen haft turen med mig och sluppit sjukdomar och skador vid de större loppen. Frågan är hur man egentligen tacklar en sådan sak, att behöva ställa in när man är mentalt och fysiskt förberedd inför ett längre lopp.

Ni som följt mig ett tag vet att jag hunnit med en del sedan 2013. Jag har bland annat klarat tre stycken Svenska Klassiker varav den senaste 2015 blev En Svensk Superklassiker och sommaren 2016 gjorde jag Vansbroveckans alla lopp, plus Stora Stöten Swimrun. Till det har jag även gjort några seedningslopp och träningstävlingar runt om i landet. Allt detta utan att behöva ställa in ett enda lopp.

För två veckor sedan hände det som jag bara väntat på skulle hända en dag, att bli sjuk inför ett större planerat lopp. Jag hade laddat och tränat över ett halvår inför mitt första riktiga Vasalopp men så bara 20 minuter innan start blev jag tvungen att ta det svåra beslutet, att inte köra. Jag kunde inte starta när jag kände att min kropp inte ville. Dagarna innan hade jag blivit andfådd och pulsen rusat för minsta lilla jag gjorde, kroppen hade inte känts helt hundra. Det var otroligt tungt att ta beslutet, att gå ut för att hämta skidorna jag lagt ut ungefär två timmar tidigare.

Jag hade gråten i halsen hela vägen till tältet där jag lämnade in tidtagningschippet för att bryta loppet innan det ens startat. När starten gick och jag stod bredvid med skidorna i famnen så brast det helt. Tårarna kom och jag kände bara ett stort misslyckande. Känslan att stå bredvid och inte kunna starta för att kroppen är krasslig var hemsk, jag var så avundsjuk på alla som drog iväg i fäders spår i riktning mot Mora. Det var bara att bita ihop, ta bilen till stugan igen och se det klassiska loppet på tv.

Men redan samma dag kom hornen i pannan tillbaka, ett jävlaranamma att nästa gång jag har startplats i Vasaloppet ska jag vara ännu mer förberedd, ännu starkare och göra allt för att inte bli sjuk igen. Nu var inte det här något OS eller ett VM men ändå ganska stort för mig, något som jag planerat för under en längre tid. Hade jag haft sponsorer skulle misslyckandet nog känts ännu värre. Nu var det här endast min egna stora utmaning och fler lopp kommer såklart.

IMG_20170305_090248_026

I skrivande stund har jag inte tränat på två veckor. Har istället passat på att renovera lite i huset. Jag kände liksom att ny motivation behövdes innan jag fullt kunde motivera mig till att planera min träning och träna inför sommarens alla Swimrun-tävlingar och såklart inför Vansbrosimningen. Planen börjar finna sig så smått, hur mycket jag till exempel måste simträna för att känna mig väl förberedd inför Vansbrosimningen och för att kunna ge en ärlig chans att slå min förra tid på 49:54.

Göra ett bättre resultat vill man såklart alltid, i alla fall jag, och dessutom vill jag känna att jag blir snabbare. Jag ska fundera vidare på mina planer och mitt träningsupplägg så lovar jag att dela med mig av det i nästa inlägg. Mitt tips till er nu tills vidare är att vill ni ge Vansbrosimningen en ärlig chans så börja simma redan nu. Räkna kakelplattor i bassängbottnen ett tag tills våren satt fart på riktigt och värmen börjat hitta ner i vattnet. För då är det dags att vänja sig vid öppet vatten-simning som såklart är något helt annat än att simma i bassäng. Kör hårt!

IMG_20170228_210455_782

Christoffer_byline

  (träningsdagbok)

Rädd, räddare, ångest

Skriven av Vansbrosimningen Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Det här är del 1 av 3 i vår artikelserie om vattenrädsla.

 Att vara så rädd för vatten att man blir begränsad i sin vardag och inte klarar av det man vill göra är ett problem som många människor har. I den här artikelserien i tre delar kommer Leg. Sjuksköterska Anna Knuts att förklara vad hydrofobi (vattenrädsla) är, hur man kan träna på att hantera sin rädsla och i den sista delen kommer hon att ge tips och råd till dig som tycker vatten är obehagligt men ändå vill simma Vansbrosimningen.

Hej Anna, kan du förklara vad hydrofobi (vattenrädsla) är för något?

– Rädsla är en evolutionär process som får oss att överleva. Den är till för att vi ska hantera hot och faror men det händer att rädslan blir irrationell och begränsande och då blir den ett problem och vidare en fobi. En fobi är alltså en rädsla som blivit så stor att den inte går att kontrollera.

Anna förklarar att det finns olika grader av vattenrädsla, det finns människor som är rädda för att ha huvudet under vatten och det finns de som är rädda för att doppa sina fötter i vattnet. Även att titta på bilder eller se på film kan skapa rädsla. Ursprunget till rädslan handlar många gånger om att man som barn blivit utsatt för någon jobbig händelse kopplad till vatten eller att ens föräldrar fört över rädslan.

– Många barn utvecklar en rädsla för någonting eftersom deras föräldrar är rädda för samma sak. Det kan vara så att en förälder som är rädd för vatten hindrar sina barn från att utforska vattnet och i förlängningen blir barnen också rädda, säger Anna och fortsätter:

– Många vuxna skäms över sin rädsla och väljer att inte utsätta sig för vatten. De utvecklar ett undvikande beteende och vill till sist inte ens prata om det.

Anna-Knuts-9Nyckeln till att få bukt med sin rädsla handlar först och främst om att identifiera sin rädsla, för många handlar det om djupet, mörkret, det okända och att inte kunna fly från situationen men det varierar naturligtvis från person till person. I nästa artikel ger Anna tips på hur man kan träna på att hantera sin rädsla.

Anna Knuts är Leg. Sjuksköterska samt KBT-terapeut och Mindfulnessinstruktör. Anna har arbetat med psykisk ohälsa i 30 år och driver idag företaget ”Anna Knuts utveckling och hälsa”. Genom företaget hjälper hon bland annat olika organisationer med bemanning och tar emot privatpersoner för samtal och handledning. Läs mer om Anna och hennes verksamhet på knutsutveckling.se

Vansbro – Från passage till häftig upplevelse

Skriven av Anna Mellberg Anna Mellberg,En Svensk Klassiker,Vansbro,Vansbrosimningen | 0 kommentarer

För mig har Vansbro alltid varit en passage påväg till Sälen. Det har varit ”sista chansen” att äta något eller handla innan vi kommer fram. Alltid när jag sett skylten som visar vattentemp och antal dagar kvar till Vansbrosimningen har jag tänkt 1. Fy fasen va kallt! 2. Vilka stollar som simmar frivilligt i det vattnet.

Bild 1 mars

bild 1,5 marsbild2 mars

 

Men, förra sommaren så var det första gången som jag verkligen upplevde Vansbro och insåg hur mysigt och fint samhälle det är. Jag var en av alla stollar som hoppade i vattnet för att simma tre kilometer och vattnet hade tack och lov blivit lite varmare sen mars då jag åkte till fjällen.

Och till alla Vansbrobor, förlåt om jag haft förutfattade meningar innan jag ens gett byn en ärlig chans. Vi valde att tälta under helgen då vi skulle simma (mamma och pappa sov i husbil, man blir väl bekvämare på äldre dar antar jag?). Men för oss i tältet funkade det superbra. Vädret var varierande men det gick lika bra i regn som sol. Stämningen på fotbollsplanen (där vi tältade) var så häftig. Alla var där av samma anledning, antingen simma själva eller heja på. Det var en mysig, lugn och positiv känsla över hela fotbollsplanen. Det gick att ta på spänningarna på morgonen innan simningen, alla satt och förberedde sig med frukost framför tälten.

bild 2 mars

Tyvärr hann vi inte utforska mer än att promenera in till mässtältet och jag tog en morgonpromenad via starten och tillbaka till centrum. På lördagen simmade jag och då gick all ledig tid åt till att förbereda mig, kissa 1000 gånger (nervös), simma och sen äta godis i tältet. Vi grillade på kvällen och efteråt gick jag, syrran och våra killar till mässområdet för att känna av stämningen lite. På söndagen simmade min mamma och syster Vansbro tjejsim så då hejade vi fram dem till målbild 5. Det var kul eftersom det i stort sett gick att gå bredvid dem hela banan. Med tanke på att vi inte hade någon semester då utan bara tagit ledigt under den helgen så var vi tvungna att åka hem på söndagen. Vi hade tänkt att cykla dressin men tiden räckte inte till för oss. Detta året ska vi nog endast simma på lördagen så då kanske vi får tid till att utforska Vansbro lite mer under söndagen.

Om du tvekar på om du ska simma eller ej, sluta tveka och anmäl dig. Det finns något för alla och jag kan ju meddela att jag crawlade inte en meter trots att jag simmade Vansbrosimningen. Du behöver alltså inte vara proffs för att simma. Jag lovar att du inte vill missa den härliga stämningen som är under Vansbroveckan, det är något utöver det vanliga.

Hoppas vi ses i sommar 🙂

AnnaMellberg_2016byline