Träna på din rädsla

Skriven av Vansbrosimningen Vansbrosimningen | 0 kommentarer

Det här är del 2 av 3 i vår artikelserie om vattenrädsla.

Att vara så rädd för vatten att man blir begränsad i sin vardag och inte klarar av det man vill göra är ett problem som många människor har. I den här artikelserien i tre delar kommer KBT-terapeuten Anna Knuts att förklara vad hydrofobi (vattenrädsla) är, hur man kan träna på att hantera sin rädsla och i den sista delen kommer hon att ge tips och råd till dig som tycker vatten är obehagligt men ändå vill simma Vansbrosimningen.

Vattenrädsla, hydrofobi, är en rädsla som många gånger uppstått på grund av något vi upplevt när vi var små. Men går det att hantera detta? Och i så fall, hur?

Identifiera ditt problem

– För att bearbeta din rädsla är det viktigt att identifiera ditt problem, är du till exempel rädd för mörkt vatten är det viktigt att fundera på vad mörkt vatten är, vad är det du egentligen är rädd för? Säger Anna Knuts.

När du identifierat ditt problem är nästa steg att förstå vilken känsla som väcks inom dig, är det rädsla eller kanske skam? Namnge, förstå och sätt in känslan i sammanhanget.

– Kom ihåg att känslor rör sig och klingar av, du är rädd en stund men försök att styra tankarna och inse att det är okej att vara rädd, stanna upp och känn efter hur det verkligen känns, säger Anna.

En annan viktig del i processen att bearbeta sin rädsla är att hitta en motivation. Varför vill du bli av med din rädsla? Är det för att kunna leka med barnen i vattnet? Eller kanske simma Vansbrosimningen? Oavsett vilket är det viktigt att ha ett syfte, en motivation som hjälper dig i strävan mot målet.

”Var lekfull i ditt utforskande”

När du landat i vad det är som gör dig rädd och varför du vill bli av med rädslan är det dags att börja öva. Men innan du ger dig ut i vattnet är det bra att göra en sista reflektion över dina känslor genom att göra en hierarki från 1-10 över din rädsla. Det som känns minst skrämmande graderar du till 1 och det som känns mest skrämmande till en 10:a.

– Fundera över om det är skillnad på att simma ensam eller med någon och om det är skillnad på att simma nära land eller långt ut på öppet vatten. Fundera och gradera ditt obehag, säger
Anna.

När du graderat ditt obehag är det dags att börja med exponeringen – att utsätta dig för vattnet. Ta hjälp i början med att använda dig av olika flythjälpmedel. Bär till exempel en flytväst vid ditt första möte med din valda situation. Detta kommer förhoppningsvis att hjälpa dig att utforska och interagera med vattnet utan att vara rädd eftersom du alltid kommer att vara flytande. En annan hjälp kan vara sällskap, ta med en kompis när du ska öva så kanske det känns lättare mot att vara ensam. När du är i vattnet, visualisera ditt lopp, hur vill du att det ska kännas? Vilka tankar vill du ha med dig och hur ska ditt beteende se ut före och under loppet?

– Öva, öva och öva är ledordet. Desto mer du tränar dig med vatten i olika situationer ju mindre skrämmande blir det. Skaffa dig kunskap om hur vatten fungerar och hur du fungerar i vatten, var lekfull i ditt utforskande, avslutar Anna.

Anna Knuts 7 bästa tips

 

I den tredje och sista delen av artikelserien ger Anna Knuts tips till dig som tycker vatten är obehagligt men ändå vill simma Vansbrosimningen.Anna-Knuts-9

Anna Knuts är Leg. Sjuksköterska samt KBT-terapeut och Mindfulnessinstruktör. Anna har arbetat med psykisk ohälsa i 30 år och driver idag företaget ”Anna Knuts utveckling och hälsa”.
Genom företaget hjälper hon bland annat olika organisationer med bemanning och tar emot privatpersoner för samtal och handledning. Läs mer om Anna och hennes verksamhet på knutsutveckling.se

 


Dela


Kategorier


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *