Sömn och mat…

Skriven av Åsa Annerstedt Åsa Annerstedt,Hälsa,Träning | 0 kommentarer

Kvitte och Zelda vet hur man vilar!

Viktigt med vila

Vila är nog det som många underskattar när det kommer till träningsplanering. Det är enkelt att vräka på med timmar och intensitet i ett träningsprogram, men sen kommer det där med att hinna vila/sova och äta bra. Kanske drar man på sig en förkylning i onödan ibland?!

Därför tror jag på att utgå från sömn och mat, därefter kan du träna bra. ”Bra” betyder inte hårt och länge! Lägger du en stabil grund med sömn och bra mat så kommer du helt klart få ut mer av dina träningspass. Det kan vara en idé att kartlägga hur du egentligen sover och äter under en vecka. Bara för att få det svart på vitt. Det är många som tror att de vet hur de sover och äter, men när man skriver ner det (om man nu inte blir fröken/bror duktig under just denna vecka…) blir det ofta en ”aha-upplevelse”.

Frukost

Frukost på Mimi’s i USA… off season!!!

Tänk dig att du sover åtta timmar per natt, det är standard, och sedan äter var sjätte timme – med några väl tajmade mellanmål. Då har man en bra grund. Tränar man över 15 timmar i veckan kan det vara idé att lägga in den berömda ”power-napen” på dagen.

Här kan man nu placera ut lite träning. Ett simpass på morgonen och ett cykelpass på kvällen, till exempel för en triathlet. Passen kan vara 60-90 minuter långa. För kort? Hm, ok för dig som är elitidrottare kanske, men har man ett heltidsjobb så kan det ju vara bra att få in kontinuitet, istället för att hetsa timmar. Se till att passen är av kvalité!

Efter sista cykelpasset

Efter sista cykelpasset i Sydafrika 2011… Tajming, ni vet…

Jag tänker inte gå in på vad man skall äta, för det blir bara fel då. Alla har sina filosofier och har man bra med energi på träningarna, håller sig frisk och mår bra så kanske man inte skall ”pilla” i maten.

Det sista jag tänker säga om en träningsplanering är att lägg inte ner för många detaljer i det för tidigt! Gör en grov planering fram till ditt stora mål, det kan handla om ett år i förväg. I grovplanen lägger du upp perioderna av grundträning, tävlingsförberedande och tävlings-period. Sedan kan man jobba mer med en månad i taget och till och med här gå in mer i detalj per vecka, bara!

Livet är ju inte direkt schemalagt även om vi människor försöker planera det så. Det gäller att vara flexibel, men inte tappa disciplinen för den saken.

Lyssna på kroppen, sov och ät bra och ge inte upp!

Åsa Annerstedt
 


DelaKommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *