Blogg

Förbered dig ordentligt för öppet vatten-säsongen

Skriven av Åsa Annerstedt Åsa Annerstedt | 0 kommentarer

Många tycker det är obehagligt med öppet vatten, detta beror ofta på känslan av ”det okända”. Människan vill ha kontroll och i det mörka, okända vattnet kan man känna sig liten. Men det finns bara ett sätt att komma till rätta med detta: att utsätta sig för det!

Vansbrosimningen är i juli och det innebär att juni blir månaden då vi testar all vår utrustning och eventuellt kör något öppet vatten-lopp för att ”värma upp”. Runn Open Water i Falun är ett bra lopp i både storlek och tid, dessutom är det ett seedningslopp.

Förberedelser för öppet vatten

Men innan man kör en tävling så ska man ha fixat med sin utrustning i lugn och ro. Testa den i bassäng så du kan justera glasögon, känn på hur det är att simma med en neoprenhuva (rekommenderar det till alla motionärer) och känn efter så att våtdräkten sitter som den ska med bra rörlighet över axlarna. Sen måste den vara skön runt hals och nacke också. Mot skav kan man använda vitt vaselin eller sportslick.

Neoprenhuva för öppet vatten Headband för öppet vatten

När utrustningen är fixad är det bara att dra med sig några vänner eller bekanta till sjön eller det öppna vattnet man har att tillgå. Är man ensam så ska man ha något färgglatt med sig i vattnet, det kan vara en knallgul badmössa eller en ”safer swimmer LED-light” som man drar med sig, kolla www.olanderswim.se . Kanske kan man få med sig en vän i en kajak eller båt, man ska ha respekt för vattnet!

Det bästa är såklart om man kan simträna med en förening, i Falu Simsällskap har vi organiserade träningar i öppet vatten en kväll i veckan. Då kan man simma i grupper- både träna på att ”bråka” lite i vattnet och att ha sällskap. Det är sällan helt smärtfritt vid en start i öppet vatten och då menar jag inte att man ska bråka och förstöra för varandra med avsikt. Det är helt enkelt väldigt trångt och det är svårt att navigera och se alla runt omkring sig så man kan ta den bästa vägen. Den bästa vägen är inte alltid den närmsta vägen, den kan faktiskt vara bra att undvika mitten-spåret.

Lycka till med din träning!

   


Dela


Kategorier


Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *