fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Betala deltagaravgiften med friskvårdsbidraget

I juli godkände Skatteverket motionslopp för friskvårdsbidrag, det innebär alltså att du kan nyttja friskvårdsbidraget för att betala deltagaravgiften i våra lopp. 

Friskvårdsbidraget som betalas av arbetsgivare kan uppgå till 5000 kronor och kan numera användas till såväl fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion som mer avancerade kurser. I och med detta kan friskvårdsbidraget även användas för personliga startavgifter i tävlingar och motionslopp, till exempel Vansbrosimningens lopp.

Skatteverket bekräftar detta på sin hemsida: ”Du kan använda friskvårdsbidraget för att helt eller delvis bekosta anmälningsavgifter till motionslopp eller andra tävlingar som innehåller inslag av motion även om anmälningsavgiften överstiger 1 000 kr.”

Grundregeln är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas som skattefri personalvårdsförmån. Utrustning som till exempel cykel, löparskor eller skidor är däremot inte en skattefri förmån. Det gäller oavsett om du köper eller hyr utrustningen. Friskvårdsbidraget kan bara användas för att bekosta själva motionsaktiviteten, exempelvis startavgifter och kursavgifter.

Friskvårdsbidraget som arbetsgivaren skattefritt kan erbjuda personalen får uppgå till maximalt 5 000 kronor per anställd och år.

Hur går det till rent praktiskt?
Kolla först med din arbetsgivare att han/hon är villig att ge dig ett friskvårdsbidrag – avdragsgillt för arbetsgivaren och skattefritt för dig – och med vilket belopp. När du har anmält dig till ett lopp tar du betalningsbekräftelsen från Vansbrosimningen och visar upp den för arbetsgivaren som ersätter dig för motsvarande belopp.

Källa: Skatteverket.se, där du också kan läsa mer om friskvårdsbidraget.

Kolla in våra lopp 2021: Våra lopp