fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Besök i En Svensk Klassikers hjärta

Blogg

Carina Hammarstrand och Mats Qvarfot.

Jag heter Carina Hammarstrand och kommer att ge er lite sista minuten tips och tankar inför Klassikerloppen i år.

För mig är det så mycket hjärta och kärlek att komma till Vansbro. Här började min Klassikerkarriär 1990 och här levde Mats Qvarfot som skapade både Vansbrosimningen och En Svensk Klassiker. Jag tackade Mats många, många gånger för att han skapade det som jag kallar Sveriges bästa och mesta folkhälsorörelse. Det som har blivit min och så många andras livsstil. Tack Mats!

När jag tog min första Klassiker startade jag med Vansbrosimningen. Jag hade som många andra mycket föreställningar om hur kallt det skulle vara och på den tiden användes inte våtdräkt utan det var allmän insmörjning med diverse olika klet. Jag och Staffan som jag gjorde min första Klassiker tillsammans med provade olika klet att simma med i Västersjön (samma sjö som jag fortfarande simtränar i).

Blogg

Träning i Västersjön.

Det klet som vi tyckte gav bäst resultat var Viking skofett… Så mina första Vansbrosimningar simmade jag med ofärgat Vikingskofett i nacken och på några andra fläckar på kroppen. Men jag tyckte alltid att det var otäckt kletigt. För att inte tala om när man lyckades stöta emot någon som kletat in sig med Ullfett… Usch! Det blev man ju inte av med så lätt. Så jag slutade ganska snart med insmörjning och jobbade istället med att mentalt klara eventuell kyla. Jag har upplevt ungefär lika många behagliga simningar av mina 72 målgångar i Vansbro – varmast 23 grader och kallast 2014 på runt 13 grader. Men oftast runt 18 grader vilket är helt okej om man håller tempot uppe. Nu simmar även jag sedan några år med hel våtdräkt och tycker att det är väldigt behagligt.

Blogg

Säkerhet står högst på listan både för organisationen i Vansbro och för oss som simmar!

Om du inte har tänkt simma riktigt fort så rekommenderar jag dig att ta det väldigt lugnt i starten. Vänta tills de som ser ut att ha en buss att passa har rusat iväg. Kliv ut lugnt i vattnet och andas. Ibland kan man få ett litet tryck över bröstet när man kliver i och det kan du mildra genom att ta det lugnt och inte andas för snabbt i början.

Innan start är det bra att inte äta och dricka för tätt på. Det finns inte så många Bajamajor längs simbanan… Sluta med drickan i god tid så att du har kissat klart när det är dags att ta på våtdräkten. De långa loppen har en vätskeflotte innan du kommer upp i älven om du skulle känna dig törstig.

TBlogga gärna med att par gamla sockor att gå på startområdet i. Ett par som du bara kan dumpa. Jag som har lite ”frökenfötter” tycker att gruset på halv- och helsimsstarten är jättejobbigt att gå på. Även om det inte är så långt att gå från där man lämnar säcken till själva starten kan det vara skönt. Tjej/Kortsimstarten är gräs och sand så där är det bara behagligt för fötterna.

Om du är frusen av dig och lite nervös så kan det vara bra att hålla värmen med en sopsäck när man står och väntar om det är dåligt väder. Precis tvärtom om det är riktigt varmt, dra inte igen våtdräkten för tidigt för då flyter du bort inuti.

Det är många som får skav i nacken och armhålor av våtdräkten. Det kan du mildra med vaselin eller om du har kvar av Rumpräddaren från Vättern. Smörj eller tejpa utsatta ställen så blir simningen behagligare.

 

BloggUnder själva simningen så försök att inte bara tänka på dig själv. Vi är många som ska samsas på en liten yta och vi vill alla komma till målet. Ibland får man gilla läget och hålla sig i kön som blir mot mål.  Att bli översimmad eller få en häl i ansiktet är inte kul för någon. Så var rädda om varandra så kommer vi att få fantastiska simningar i Vansbro! Simma Lugnt!

Carina Hammarstrand som längtar speciellt efter målgången på Halvsimmet som kommer att ge mig min tionde Halvklassiker!