fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Att välja rätt våtdräkt

Det är stor skillnad att simma i en våtdräkt mot att simma utan. Det som gäller för alla typer av dräkter är att de håller dig varm och att flytkraften blir bättre.  Vi rekommenderar nästan alltid att använda en lång våtdräkt. Med en lång våtdräkt så får man mindre cirkulation av vatten i dräkten, den håller dig varmare och ger mer och jämnare flytkraft fördelat över hela kroppen, vilket är extra viktigt vid crawl-simning.

Bröstsim eller Crawl?– Välj en våtdräkt som är avsedd för ditt ändamål.

Crawl-sim: En crawl-dräkt är utformat för att ge dig maximal flytkraft och för att du ska få ett så högt vattenläge som möjligt. Oftast är dräkten uppbyggd med olika tjocklekar på panelerna för att ge rätt egenskaper. T.ex. kan panelerna vara upp till 5mm tjock på framsidan av dräkten för att ge hög flytkraft och kan vara så tunn som 1mm runt axlar och armar för maximal rörlighet.  Ofta ligger crawldräkterna i en högre prisklass då de är tillverkade i ett finare och flexiblare neopren som behövs för inte begränsa armtagen.

Bröstsim: Här behöver man inte samma flytkraft som i en crawl-dräkt, då benen ska ligga något djupare för att få bra grepp i vattnet. En bröstsimdräkt är ofta runt 2-3 mm tjock över hela dräkten och är nylonbeklädd på både insida och ut sida vilket gör den slitstark och går utmärkt att använda till andra vattensporter utöver simning. Finns både i långa och korta modeller, så kallade ”Shorty´s”.

Swimrun: De största skillnaderna från en ”vanlig” simdräkt är att man har anpassat dräkten för att kunna springa i den samt dräkten ofta har fickor för att man enkelt ska kunna ta med sig de tillbehör som krävs för att kunna genomföra ett swimrunlopp. Man en dragkjeda på framsidan av dräkten för att enkelt kunna öppna upp och ventilera under löpningarna. Flytpanelerna är designade och sitter något annolunda för att minimera påverkan på löpsteget och man har förstärkt dräkten på olika sätt för att motverka det slitage som annars lätt uppstår när man springer i en våtdräkt. Här rekommenderar vi istället en kort våtdräkt då den är bättre anpassad för löpning. En dräkt specifikt designad för swimrun gör det betydligt smidigare att genomföra ett swimrun-lopp!

 

 

Viktigt att tänka på!

Välj en dräkt i rätt storlek – Se till att simma i en dräkt som passar just dig. Rätt storlek och bra passform är primärt. Dräkten ska sitta tight så att inte för mycket vatten kommer in under simningen. Ofta kan man få känslan av att dräkten känns trång när man ”torrtestar” på land, detta är helt normalt. Känslan blir annorlunda när man kommer i vattnet och dräkten ”sätter sig på plats”.

Var ute i god tid – Se till att du skaffar våtdräkten i god tid innan loppet så du hinner provsimma den ordentligt. Är du inte van vid att simma i en våtdräkt kan det i början kännas lite instängt, detta är en vanesak och går snabbt över.

Var noggrann när du sätter på dig dräkten – Se till att dra upp neoprenet tight i grenen och under armarna.  Var försiktig och ta god tid på dig, neopren är ömtåligt!

Se till att ”kardborrfliken” i nacken sitter rätt och inte skaver. Ett tips är att smörja in nacken med vaselin för att förhindra skav.

 

Simglasögon

Det finns många olika varianter av simglasögon, men den absolut viktigaste aspekten är att hitta ett par simglasögon som passar just ditt ansikte och är helt täta.nVid längre simningar kan det också vara skönare med en stor mjuk silikonkjol som tätar mot de hårda skelettdelarna i ansiktet, som tex. HEAD Horizon

Välj en ljusare lins vid molnigt väder och om vattnet är mörkare.Vid solsken är det skönt med mörkare glas eller spegellins då vattenytan reflekterar ljuset kraftigt.