fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Arlett Ballnus simmar i Vansbro för att öka kunskapen om MS

För två år sedan fick Arlett Ballnus diagnosen MS. Nu tävlar hon i Vansbrosimningen för att öka kunskapen om sjukdomen på framför allt svenska arbetsplatser.
– Det är oacceptabelt att personer med MS förtidspensioneras bara för att beslutsfattare och arbetsgivare saknar kunskap, säger Arlett Ballnus.

Frihet. Så beskriver Arlett Ballnus, 44 år, känslan av att simma i öppet vatten. Hon tävlar i swimrun, en gren som kombinerar simning och löpning. När Vansbrosimningen startar första veckan i juli kommer hon att tillryggalägga över 27 kilometer i både löpning och simning.

Arlett Ballnus tävlar för att det är roligt. Och för att öka kunskapen om sjukdomen multipel skleros, eller MS. Varje år får omkring 1000 personer i Sverige diagnosen.
2016 var Arlett Ballnus själv en av dem.

– Det kändes brutalt. Jag kände mig uppgiven och trodde att allt var kört. Det brusade i öronen, jag kände min puls och jag minns inte något av det läkaren sa till mig förutom att jag hade MS. Jag såg mig själv sitta i rullstol. Jag tänkte på att jag ville fortsätta åka Vasaloppet, simma och springa. Hur skulle jag klara det nu? säger hon om när hon fick beskedet.

Oacceptabla konsekvenser

MS gör att immunsystemet angriper kroppens egen nervvävnad. De flesta som drabbas är mellan 20 och 40 år och tvingas leva med sjukdomen livet ut. Många som diagnostiseras behöver till slut förtidspensioneras, ofta vid en ålder runt 45 år.

Men det inte är bara sjukdomen som drabbar, menar Arlett Ballnus. Även omgivningens bristande kunskap får konsekvenser för den som får diagnosen.

– Jag deltar i Vansbrosimningen för att bidra till en bättre arbetssituation för dem som lever med MS. Att ha MS betyder inte att man inte kan gå till jobbet eller ha ett aktivt fritidsliv. För mig är de två delarna livsviktiga. Av sjukvården har jag fått den hjälp jag behöver för att kunna fortsätta min aktiva livsstil. Det är oacceptabelt att personer med MS förtidspensioneras bara för att beslutsfattare och arbetsgivare saknar kunskap, säger hon.

Mental utmaning

För Arlett Ballnus har möjligheten att fortsätta träna varit avgörande för att kunna hantera sjukdomen.

– Träningen hjälper mig både mentalt och fysiskt. Jag har också pratat mycket, med min man, samt med en nära vän, och då inte bara om sjukdomen utan om hela livet. Den enda utmaningen för mig just nu är egentligen den mentala delen när jag ska anmäla mig till tävlingar och måste fylla i MS vid ”sjukdomar”. Annars känner jag inte av diagnosen i min träning just nu, förutom att jag ser sämre på det högra ögat.

Arlett Ballnus deltar i Vansbro för MSfonden och kommer att tävla i Vansbro Swimrun, Vansbrosimningen, Vansbro Öppen Älv, Vansbro Halvsim, Vansbro Tjejsim samt Vansbro Kortsim.

– Jag har tränat på som vanligt och äter såklart mycket mat. Jag gör det mest för att det är kul och för att jag ville göra en insamling via simningen eftersom jag är bra på det, säger Arlett Ballnus.

Arlett Ballnus samlar pengar för MSfonden via https://se.betternow.org/fundraisers/aktiv-med-ms