fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Äntligen!

Äntligen, äntligen, äntligen är man igång med sin racer. Påsken var fin med utslagna buskar och träd i Hamburg. Men, träning blev det ingen. Inte något alls.

Kände av en retning i halsen måndagen innan påsk. Trodde att det var en vanlig förkylning som skulle gå över på 2– 3 dagar. Pyttsan. Luftrörskatarr…

MarianaJag promenerade så mycket jag orkade varje dag, men nätterna med allt viftande med armarna när jag inte fick in någon luft –  kan man verkligen vara så täppt i näsan och igenkorkad i halsen?! Och luftkonditioneringen som bara drev runt samma luft, runt, runt, runt.

Nu gäller det att inte bli stressad och försöka ta igen det jag missat. Att lugnt cykla på som vanligt, börja med turer om 4-6 mil och sedan bygga på med längre turer på helgerna. Tröstar mig med att jag cyklat mina lopp som jag är anmäld till så många gånger tidigare så jag vet hur det går till. Har en viss rutin, var jag ska ligga i klungan för att spara vind m.m.

Jag tar det hela med ro.

En kollega på jobbet blev allvarligt sjuk och inlagd akut på sjukhuset. Det betydde att vi andra på arbetsplatsen fick ta mer ansvar och jobb. Försöker ta även det med ro – trots att stressen ständigt finns där. Allt i livet är en balansgång. Kollegan har inte tränat något på sista tiden, endast någon enstaka gång. Matvanorna är kanske inte dom bästa, använder alltid bilen till och från jobbet. Anhöriga har krävt dennes hjälp och engagemang flera gånger dagligen då personen fått ila i väg från sitt arbete. Kan inte vara sunt har jag tänkt. Personen är för övrigt lugn till sättet.

Vill så gärna dela med mig av den lilla kunskap jag har, men kanske verkar det påtvingat. Nu får jag istället fokusera på mina cykelturer i det härliga vårvädret. Synd att kollegan inte gillar cykling eller ens äger en cykel. Är helt övertygad om följande: om man hittar en balans mellan träning, sömn, vila och matintag så är man bättre rustad inför stressperioder, sjukdom och andra hälso/psykosociala tillstånd.

Men det gäller att hitta vad som är lagom. Lagom är ett så svenskt ord! Lagom är olika från person till person. Ni som nu tränar i härliga vårsolen – ta det lagom!

 
Mariana Borkowski