fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Ännu ett Öppet Spår avklarat

I år var det tuffa förhållanden. Tänkte redan förra året – värre än så här kan det inte bli. Förra året var en blöt historia med gul svallis och pölar som blev mindre sjöar. I en öppen bäck utan förvarning såg jag en man i grön dräkt som plurrade. Vi fick köa i skogen och känna med stavarna om underlaget skulle hålla eller om vi skulle braka igenom ner i bäcken. Var lite som orientering. Till slut skrattade vi alla där vi stog bland björkruskor och ljungris.

I år tänkte jag att det skulle gå bättre. Hörde om hur dåliga spår det var på söndagen, tröstade mig med att pistmaskinerna kör nya! Backen upp från Berga by var söndertrampad när jag kom dit, blir bättre snart, men myrarna var bedrövliga – som att halka fram på bananskal. Träffade min kompis Lennart Johansson, den evige klassikerdeltagaren.
– Hur kan det både frysa i och vara bakhalt? var hans kommentar. Ja, vad hade vi gett oss in på!? Tur att vi hade avverkat Engelbrektsloppet som räknas in i En Svensk Klassiker.Öppet Spår

I måndagens Öppet Spår var det färre åkare än normalt. Jag hade inte bråttom till start, vilket man kan ångra!
Har aldrig sett så många formationer vid sidan om spåret som i år. Det var konstverk i form av rumpor, knän, armbågar och hela kroppar som kullrat runt. Har nog aldrig sett så många vurpor, en del föll som dominobrickor.
Jag lyckades hålla mig på benen, tack vare att jag fegar lite. Det fanns inga spår uppför eller i nedförsbackarna, bara att ploga/sladda sig ner och att saxa uppför… Lundbäcksbacken är lång att saxa uppför och det känns som ett gånglopp – man har helt enkelt gått ett Öppet Spår med genomblöta fötter i motvind, snöfall och regn om vartannat.

Jag kan sova innan Öppet Spår och Vätternrundan, men funderar ändå på att anmäla mig till nästa år igen.
Ja, jag vet, jag är nog inte riktigt klok, som en del påtalar lite då och då. Men nu vill jag bättra min sämsta tid någonsin. Tänker alltså igen – värre än så här kan det inte bli. Hoppas det bara är tanken som går i repris och inte föret?

Tror Kajsa Bergkvist sa på en föreläsning att ”det är svårt att hitta motivation och tända till år efter år”. Har tanken kommit i ditt huvud om att lägga av då finns den ständigt där även om man inte märker det. När hon bestämde sig för att lägga av, bara fortsätta 1 1/2 år till, ja då var träning och tävling det samma. Hon kunde inte
tända till på tävling, resultatet blev därefter. Hon klappade sig på låren så hårt så det blev blåmärken – men att tända till gick inte. Kanske samma sak här, jag hade tänkt åka 20 lopp, nu blev det här mitt 21:a  och ja, det var svårt att tända till. Jag sa till mig själv och alla andra att ”jag bara ska ta mig igenom”. Och så blev det.

Får se när anmälan öppnar, tror nog jag är in där och kikar, det är svårt att bara sluta. Jag lovar det är svårt att bara sluta – tro mig. Man kan genomföra ett lopp i långsammare tempo och se sig omkring, kanske säga något ord till någon efter spåret eller i spåret. Snart är det dags att träna igen.
 
Mariana Borkowski