fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

Alla leksaker

Jag tänker på alla er som är nya in i simsporten. Alla som tänker att man behöver massa saker när man simmar. Jag är minimalist, i allt! Så när jag tränar själv har jag sällan ”leksakerna” med mig. Leksakerna är roliga, absolut…men ibland kan de orsaka lite småskador och felbelastningar så det gäller att man vet till vad och hur man ska använda sakerna.

Många införskaffar en dolme och paddlar det första de gör, vilket gör att man skippar att träna benen och det tycker jag är dumt. Det första man ska skaffa sig, enligt mig, är en snorkel. Med en snorkel kan du bl.a. träna streamline, kroppens vattenposition. Satsa på att få lite teknikövningar av en simtränare eller Youtube och börja där.

Leksak nummer två kan vara en platta så att man kan börja jobba med bensparken, gärna bröstbentag för att få bra rörlighet i höft och knäled och sedan benspark för frisim. Tänk på att träna benspark lika mycket på mage och rygg, det är nämligen olika muskler som aktiveras och arbetar. Har man axelproblem ska man skippa plattan, eller använda den lite mindre.

Fenor är också en bra leksak, tillsammans med snorkeln kan man träna teknik, få lite mer fart och jobba med små och snabba kickar. Men – använd inte fenorna för mycket- man måste alternera för att träna specifikt.

Nu kan man skaffa paddlar och jobba fram ett drag under vattnet, tänk på armbågens position både över och under vattnet. Om du vill träna distans med paddlar ska man vara noggrann med att stegra långsamt så att det inte blir överbelastning i axlarna. Man ska ta av paddlarna så fort man känner att man inte orkar hålla frekvensen uppe.

Dolmen kan man använda när man jobbar med skovlingar (övning för att förbättra greppet i vattnet) eller vid armträning och rotation. Men dolme är det man bör vänta längst med att använda.

Många klubbar erbjuder lån av viss utrustning, köp inte allt direkt utan låna och testa. Ha gärna en tränare som kan visa hur du ska jobba med utrustningen.

Lycka till!!

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/K42o5KuytAI” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”1000″ grow=”yes”]

AsaAnnerstedt_byline

 [wp-svg-icons icon=”twitter-3″ wrap=”i”] [wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”] [wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”]