fbpx
  • 5.6° Lufttemperatur
  • 13.6° Västerdalälven
  • 19.5° Vanån

50 000kr till vinnarna lockar världseliten till Vansbro

Öppet Vatten är det område inom svensk simning som för tillfället har störst utvecklingspotential, både kvalitativt och kvantitativt, en utveckling som Vansbrosimningen länge varit och vill fortsätta vara en del av. Från och med 2017 tar Vansbrosimningen därför ytterligare ett steg för att höja statusen på tävlingen.

– Från och med i sommar kommer vi höja prispengarna till de tre första i dam- och herrklassen till en helt annan nivå, allt för att göra Vansbrosimningen mer attraktiv för elitsimmare, säger Generalsekreterare Jan Palander.

De nya prissummorna är 50 000kr till vinnaren, 25 000kr till tvåan och 12 500kr till trean.

– Vansbrosimningen har alltid varit en polstjärna för svensk simning i öppet vatten. Prispengshöjningen kommer att lyfta tävlingen ännu mer och innebära att delar av världseliten i öppet vatten-simning kommer komma till Dalarna och Vansbro, säger Sveriges förbundskapten i öppet vatten-simning Mikael Rosén.

Grekisk juniormästare kommer till Vansbro

Simning i öppet vatten är en av de tävlingsformer i Sverige som ständigt expanderar och ökar i popularitet. Det har emellertid tagit lång tid för öppet vatten-simning att bli en etablerad tävlingsform och så sent som 2008 blev öppet vatten-simning en Olympisk gren där Sverige hade en deltagare. Detta går att jämföra med bassängsimning som varit en OS-gren för herrar sedan 1896 och för damer sedan 1912.

Vansbrosimningens höjning av prispengarna innebär därför ett stort lyft för öppet vatten-simningen i allmänhet och självklart för Vansbrosimningen i synnerhet.

Redan i sommar visar höjningen resultat i form av att några av världens bästa öppet vatten-simmare kommer till Vansbro. En som redan är klar är Asterios Daldogiannis, 19-årig Grekisk Juniormästare som kom trea på Seniormästerskapen 2016 efter bland annat Spiros Gianniotis som tog OS-silver i Rio. Ivan Šitić som vann Vansbrosimningen 2016 säger:

– Asterios håller definitivt internationell nivå. Han är väldigt snabb i bassäng med 8:10 på 800 meter långbana, men till skillnad mot många snabba bassängsimmare är han även en väldigt smart öppet vatten-simmare.