fbpx
 • 5.6° Lufttemperatur
 • 13.6° Västerdalälven
 • 19.5° Vanån

10 anledningar att simma i Vansbro

1. Det friska vattnet

Vanån och Västerdalälvens friska vatten är en nog så bra anledning att simma i Vansbro. Vanån är en 140 km lång skogsälv som flyter samman med Västerdalälven i Vansbro. Västerdalälven har sin källa vid Fulufjället i norra Dalarna och flyter samman med Österdalälven vid det så kallade Älvmötet i Djurås, tillsammans bildar de två älvarna Dalälven, Sveriges tredje längsta älv.

2. Folkfesten

När över 14 000 deltagare kommer till Vansbro tillsammans med sina nära och kära och andra tillresta åskådare blir det onekligen folkfest i Vansbro. Njut av stämningen på arenan, ät gott i restaurangtältet och shoppa i sporttältet

3. Variationen

Trodde du att det bara går att simma tre kilometer i Vansbro? Faktum är att det finns tio olika lopp att välja bland! Allt från 200 meter till 10 000 meter i öppet vatten, och dessutom både swimrun och triathlon. Läs mer om loppen här: Våra lopp

4. Välordnat

”Bra arrangerat, tydliga skyltar och proffsig personal överallt. Tummen upp!”

Recension från Facebook.

Kommer du till Vansbro lovar vi att ta väl hand om dig. Vi har snart 70 års erfarenhet av att arrangera öppet vatten-lopp och vågar faktiskt säga att vi gör det riktigt bra.

5. Traditionen

Vansbrosimningen startade redan 1950 när de goda vännerna Mats Qvarfot och Einar Anselius satt vid strandkanten och gjorde planer för ett propagandasim som så småningom blev Vansbrosimningen 3km. Vill du uppleva historiens vingslag så ska du absolut delta i Vansbrosimningen!

6. Säkerheten

Hos Vansbrosimningen går deltagarna och således säkerheten alltid först. Vi vill att du ska känna dig trygg hela vägen från start till mål och strävar efter detta genom att ha:

 • Totalt 1900 meter brygga längs banan
 • Ca 120 funktionärer som håller uppsikt över deltagarna från bryggorna
 • Åtta upptagningsplatser längs banan med sjuksköterskor och utbildad första hjälpen personal
 • Tävlingsläkare på plats
 • Inhyrda ambulanser på stand by
 • En mobil vårdcentral vid målet med fyra läkare
 • Värmetält efter målgång
 • Livräddningsbåtar och SUP:ar (stand up paddleboards) där vi inte har bryggor.

7. En Svensk Klassiker

Vansbrosimningen ingår tillsammans med Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan och Lidingöloppet i En Svensk Klassiker. En svensk Klassiker är en rejäl utmaning där du ska genomföra alla loppen inom en 12 månaders period. Du kan börja med vilket lopp du vill och har sedan ett år på dig att genomföra loppen som kantas av magiska naturupplevelser och en feststämning i spåret.

8. Dalarna

”Att resa i Dalarna är som att uppleva ett Sverige i miniatyr. Fjällen och den samiska kulturen, sjöarna och bergen, de röda stugorna, hantverkstraditionen och den spännande industrihistorien. Allt samlat på nära håll.” Så skriver Visit Dalarna om vårt fantastiska län. Passa på och upplev mer av Dalarna när du ändå är i krokarna!

9. Funktionärerna

”Supertack till alla underbara, trevliga och hjälpsamma funktionärer. Ni är GULD värda!”

Kommentar från Facebook.

En stor anledning till att Vansbrosimningen får toppbetyg varje år är våra fantastiska funktionärer. Alltid glada, trevliga och hjälpsamma. Vi lovar, bara funktionärerna gör det värt att delta i Vansbrosimningen!

10. Svensk Sommar

Varje år beställer vi solsken och minst 18 grader i vattnet men, ja, det går väl kanske inte alltid som vi tänkt oss. Oavsett om regnet står som spön i älven, björklöven vajar lätt i vinden eller solen värmer din panna så kommer du i alla fall att få uppleva den svenska sommaren på riktigt.